• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Kelionė geležinkelio istorijos bėgiais

2020 09 23

2020 m. rugsėjo 18 d. Ignalinos krašto muziejuje Europos paveldo dienų metu buvo pristatyta nauja edukacinė ekspozicija „Kelionė geležinkelio istorijos bėgiais“. Idėja rengti paveldo dienas gimė Prancūzijoje dar 1984 metais, o nuo 1991 m. imta rengti visoje Europoje.


Akad. Algirdas Vaclovas Valiulis

Europos paveldo dienų Lietuvoje renginiai siekia atkreipti visuomenės dėmesį į kultūros paveldą. Šių metų Europos paveldo dienų tema – kultūros paveldas ir edukacija – puiki galimybė prisiminti, įvertinti, pažinti ar net patyrinėti mus supantį turimą turtą. Nauja edukacinę ekspoziciją parengė Ignalinos krašto muziejus. Muziejus ne pirmą kartą prisideda prie tokių renginių organizavimo, o šiemet jis kvietė susipažinti su geležinkelio paveldu ir jam parengta nauja edukacine ekspozicija „Kelionė geležinkelio istorijos bėgiais“. Ekspozicija supažindina su plačiuoju ir siauruoju geležinkeliu, urbanistiniais  geležinkelių stočių kompleksų ypatumais: keleivių namais, vandens bokštais, geležinkeliečių namais, depais, garvežiais ir pan.

Daug įdomių faktų apie geležinkelio istoriją ir apskritai apie traukinius pateikė akad. Algirdas Vaclovas Valiulis skaitydamas paskaitą „Garo slibino pasirodymo legendiniame Igno ir Linos mieste jubiliejus“. Geležinkelio dėka Ignalinos kraštas beveik koja kojon ėjo su naujausiais technikos išradimais. Pirmasis traukinys iš Daugpilio iki Ignalinos važiavo prieš 160 metų – 1860-aisiais. Viso geležinkelio Sankt Peterburgas–Varšuva ruožo statyba baigta po dvejų metų. Ignalinos geležinkelio stotis buvo ketvirtos klasės (Dūkšto – trečios, o Švenčionėlių – antros). Senąją medinę stotį dabar galima pamatyti tik nuotraukose. Geležinkelis atvėrė kelią pramonės plėtrai XIX a. Lietuvoje, labai paveikė tolesnę krašto pramonės ir žemės ūkio raidą bei plėtrą.
Renginį papuošė bardo, dainų autoriaus ir atlikėjo Kazimiero Jakučio koncertas. Svečiams ir visiems susirinkusiems dėkojo muziejaus direktorė Renata Veličkienė, savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Rokas, LR Seimo narys Gintautas Kindurys.

Akad. Algirdas Vaclovas Valiulis