• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijoje pradėtos Europos paveldo dienos Lietuvoje

2020 09 16

Europos paveldo dienų renginiai Lietuvoje vyksta jau 27-tą kartą. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ ne pirmi metai bendradarbiauja su Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos, talkindami  pradedant Europos paveldo dienas. Šiais metais rugsėjo 10 d. 17 val. Lietuvos mokslų akademijos salėje Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorius Vidmantas Bezaras paskelbė ofocialią Europos paveldo dienų pradžią.


Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorius Vidmantas Bezaras.

Džiaugdamasis, kad į šių dienų organizavimą įsitraukė įvairios kultūros ir švietimo įstaigos, draugijos, nevyriausybinės organizacijos, vietos bendruomenės, savivaldybės, seniūnijos, direktorius pažymėjo, kad šiemet vyks net 350 renginių, kurių metu bus išsamiau pristatyta 550 nekilnojamojo kultūros paveldo objektų. Tai tik maža dalelė turimo turto – iš viso į Kultūros vertybių registrą Lietuvoje įrašyta apie 26 tūkstančiai objektų. Šių metų tema – „Paveldas ir edukacija“. Pažintiniai, edukaciniai renginiai padės ne tik pažinti, bet ir pajausti daugelio paveldo reiškinių prigimtį. Dalis renginių – edukaciniai užsiėmimai moksleiviams ir dar jaunesniems vaikams, – sakė direktorius. Jis paminėjo, kad Europos paveldo dienos – tai ir puiki galimybė kiekvienam Lietuvos regionui, kiekvienai savivaldybei atkreipti visuomenės dėmesį į jų krašte esančius dėmesio vertus objektus – ir seniai visiems žinomus, bet nauja veikla viliojančius ir visuomenės dar neatrastus, nepelnytai pamirštus, kylančius iš griuvėsių. Tai puiki galimybė savivaldybėms parodyti , ką jie savo valdose yra gero nuveikę paveldo labui.

Vilniaus universiteto rektorius akad. Rimvydas Petrauskas.

Direktorius V. Bezaras pakvietė sveikinimo žodį tarti garbingus renginio svečius: Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, Lietuvos kultūros mininstrą Mindaugą Kvietkauską, LR Seimo Kultūros komiteto narį Robertą Šarknicką, Vilniaus universiteto rektorių akad. Rimvydą Petrauską ir įteikė jiems dovanų. Dėkodamas Lietuvos mokslų akademijai už galimybę surengti Europos dienų atidarymą viename iš paveldo pastatų, suteikė žodį LMA viceprezidentui akad. Zenonui Dabkevičiui. Akademikas pažymėjo, kad jam labai malonu, jog 2020 m. Europos paveldo dienų atidarymas vyksta Lietuvos mokslų akademijoje –  kultūros paveldo objekte, buvusiuose valstybinio banko rūmuose. Jis patikino, kad visa Akademija šiuos rūmus puoselėja ir jais didžiuojasi. Viceprezidentas perdavė LMA prezidento akad. Jūro Banio sveikinimus Paveldo dienų organizatoriams ir šio renginio dalyviams, palinkėdamas visiems sėkmingai darbuotis kultūros paveldo išsaugojimo baruose. Akad. Z. Dabkevičius kalbėjo: „Svarbu yra atkurti, saugoti ir puoselėti kultūros paveldo objektus, bet ne mažiau svarbu ir skleisti informaciją apie juos, supažindinti visuomenę su kultūros paveldo istorija, esama būkle, spręstinomis problemomis, skatinti ją domėtis ir kultūros paveldu, ir šalies, ir Europos šalių kultūra bei istorija. Mokslų akademija taip pat puoselėja kultūros paveldą ir skleisdža žinias apie įvairius paveldo objektus, saugo ir renovuoja savo rūmus. LMA ne kartą buvo diskutuota ir priimti siūlymai dėl Gedimino kalno išsaugojimo. Vyko įvairūs renginiai Jašiūnų, Raudondvario, Trakų Vokės, Verkių ir kituose dvaruose. Materialiuoju ir nematerialiuoju kultūros paveldu rūpinasi LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius, kultūros renginius organizuoja skyrius „Mokslininkų rūmai“. Atstovauju mokslo institucijai, tad noriu pasakyti, kad kultūros paveldo objektuose buvo ir yra įsikūrusios mokslo ir studijų institucijos: Vilniaus senamiesčio ansambliuose – Vilniaus universitetas, Lietuvos dailės akademija, mokslo institucijų padaliniai Trakų Vokėje, Dotnuvoje, Raudondvaryje, Baisiogaloje, Joniškėlyje, Rietave ir kitur. Kartais reikia nemažai pastangų biudžetinėms įstaigoms bei organizacijoms išlaikyti ir puoselėti kultūros paveldą, bet stengiamasi kartu su Kultūros paveldo departamentu ir Kultūros ministerijos, Lietuvos Respublikos Vyriausybės parama. Keturiasdešimt metų darbuodamasis kultūros objekte Dotnuvoje supratau, kad kartais ir Kultūros paveldo departamentas galėtų labiau padėti apsispręsti institucijoms, kuriuos objektus būtina, o kuriuos gal ir netikslinga saugoti, bet apie tai kitą kartą. Sveikindamas dar kartą linkiu visiems sėkmingų paveldo dienų renginių, skatininčių visuomenės domėjimąsi kultūros paveldo objektais.“

Ansamblis „Okata“.

Renginio šeimininkas V. Bazaras pakvietė vieno iš svarbiausių Lietuvos paveldo objektų – renesansinio ansamblio Vilniaus universiteto – rektorių akad. Rimvydą Petrauską tarti žodį ir suteikė jam galimybę varpo dūžiu paskelbti Europos paveldo dienas Lietuvoje atidarytas. (Rektoriaus kalba skelbiama atskirai, žr. žemiau.) Renginio pabaigoje koncertavo ansamblis „Okata“, vienijantis tai, kas sena su tuo, kas nauja. Ansamblio atliekamų liaudies dainų motyvai jungiami su beatbox, elektroninės muzikos žanrais, poliritmika, daugiabalsiškumu. Grupė meistriškai kuria išskirtines, su niekuo nesulyginamas dainų interpretacijas. Ansamblio vokalistės Kotryna Stasikėlė, Justė Kraujalytė, Kristina Mažeikaitė ir vokalinės perkusijos kūrėjas Žygimantas Gudelis Gon atliko melodijų iš naujausio albumo „Šiaurum Vėju“.

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė

Akad. Rimvydo Petrausko pranešimą skaitykite čia.

GALERIJA