Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Akad. Vidmantui Staniui – Lietuvai nusipelniusio agronomo vardas

2020 07 21

2016 m. liepos 16 d., LR Seimui pritartus, pirmą kartą oficialiai buvo paminėta Agronomo diena. Ši diena nuo seno laikyta rugiapjūtės pradžia. Javapjūtės dieną agronomai gali įvertinti savo darbo rezultatus, įdėtas pastangas dėl didesnio derliaus ir švęsti profesinę šventę.
Jau penktą kartą oficialiai minint Agronomo dieną, Akademijoje (Kėdainių r.) įvyko Lietuvos agronomų sąjungos (LAS) XXXIII atviras visų kartų suvažiavimas, kuriame dalyvavo gausus būrys šalies agronomų, svečių, tarp kurių buvo ir Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. LAS suvažiavime aptarti nuveikti ir būsimi šios profesinės organizacijos darbai, buvo išklausyti keli pranešimai tema „Išmanioji augalininkystė – ar padės įveikti laikmečio iššūkius“. VDU Žemės ūkio akademijos prof. habil. dr. Rimantas Velička kalbėdamas pažymėjo, kad netgi taikant visas įmanomas technologines priemones tampa sunku reikšmingai padidinti pasėlių derlingumą, taigi ateityje galėtų padėti augalų genetikos ir biotechnologijos mokslas bei inovacijos. Apie sodininkystės raidą, naujausias tyrimų kryptis ir modernias technologijas kalbėjo Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkas akad. Vidmantas Stanys. Jis pabrėžė, kad sodo augalų selekcininkai ypatingą dėmesį skiria intensyvioms, turtingomis aktyviomis fiziologinėmis medžiagomis pasižyminčioms, atsparioms kenksmingiems organizmams sodo augalų veislėms kurti. Žemės ūkio informacijos ir mokslo žinių skaitmeninimo svarbą ir naudojimo galimybes, mokslo, verslo ir konsultavimo bendradarbiavimą aptarė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Plėtros padalinio vadovas Rimtautas Petraitis.
Buvo pasidžiaugta, kad LAS šiuo metu vienija net 435 narius ir yra viena seniausių šalyje profesinių organizacijų, nes skaičiuoja jau 99 gyvavimo metus, kitąmet LAS švęs veiklos šimtmetį. Taip pat buvo apdovanoti geriausi agronomai.


Suvažiavimo dalyviai

Suvažiavime Lietuvai nusipelniusio agronomo vardas suteiktas Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos skyriaus vedėjui akad. Vidmantui Staniui ir Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos profesoriui Rimantui Veličkai. LAS Garbės nario vardai suteikti šešiems agronomams – aktyviems Sąjungos nariams, atlikusiems reikšmingų darbų mokslo verslo ir konsultavimo srityse.


Akad. Vidmantas Stanys

Akad. V. Stanys daugiau kaip 40 metų dirba augalų genetikos, biotechnologijos, agronomijos mokslų srityse, yra augalų adaptyvumo, kintamumo, genetinės informacijos realizavimo ir keitimo tyrėjas bei praktikas, sukūręs naujų augalų selekcijos metodų, įdiegęs sveikos sodo augalų sodinamosios medžiagos dauginimo sistemą Lietuvoje, per 20 naujai išvestų braškių, juodųjų serbentų, trešnių ir vyšnių veislių autorius ir bendraautoris. Akad. V. Stanio parašytos monografijos, mokslo ir mokslo populiarinimo straipsniai nepaprastai svarbūs akademinei visuomenei, šalies žemės ūkio pažangai. Akademikas subūrė ir vadovauja Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos mokslininkų kolektyvui, aktyviai dalyvauja mokslo programose ir projektuose, ekspertinėje ir pedagoginėje veiklose. Domisi bitininkyste, dekoratyviniais augalais, kaupia citrusinių augalų ir orchidėjų kolekcijas, šiuos augalus kryžmina, vykdo jų selekciją. Už mokslinę veiklą akademikui net du kartus skirta Lietuvos mokslo premija, įteikti kiti žymūs apdovanojimai. Apdovanojimų kraitę papildė ir Lietuvai nusipelniusio agronomo vardas.

Daugiau skaitykite: https://www.manoukis.lt/naujienos/renginiai/agronomas-duonos-visuomet-uzsidirbs

Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus informacija
Nuotraukos www.manoukis.lt