Naujienos

Dalelių fizikos raidai svarbūs CERN sprendimai

2020 07 17

Du įvykiai birželio 19 d. Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje CERN džiugina ir Lietuvos tyrėjų, dirbančių dalelių fizikos srityje, bendruomenę.
Pirmasis – tai CERN pasirašytas susitarimas dėl Estijos tapimo asocijuotąja organizacijos nare, ateityje siekiančia visateisės narystės. Dėl COVID-19 pandemijos pasirašymo ceremonija įvyko naudojantis Ženevos ir Talino ryšių kanalu – tai pirmasis per 66 metų CERN istoriją toks atvejis. Susitarimas įsigalios, kai Estijos valdžios institucijos informuos CERN apie visus būtinus patvirtinimo procesus.


Estijos Respublikos Ministras Pirmininkas Jyris Ratasas ir CERN generalinė direktorė Fabiola Džianoti pasirašant susitarimą

„Mums labai malonu pasveikinti Estiją kaip naują asocijuotą valstybę narę pasirengimo narystei etape. Estijos mokslininkai jau ne vien dešimtmetį daug prisidėjo prie CERN mokslinės veiklos ir aktyviai dalyvavo CERN švietimo programose , – sakė CERN generalinė direktorė Fabiola Džianoti (Fabiola Gianotti).  – Estijai tapus asocijuota nare, Estija ir CERN turės galimybę plėsti bendradarbiavimą ir didinti abipusę naudą iš mokslo ir technologijų plėtros, taip pat švietimo ir mokymo veiklos. Tikimės toliau stiprinti mūsų ryšius.“
„Estijai svarbus abipusiai naudingas bendradarbiavimas su CERN. Tapimas asocijuotąja nare yra dar vienas didelis žingsnis Estijai gilinant bendradarbiavimą su CERN prieš tampant visateise nare. Asocijuotoji narystė Estijos verslininkams, mokslininkams ir tyrėjams аtveria daug svarbių galimybių kartu kurti inovacijas ir MTEP, būsiančias labai naudingas Estijos verslo sektoriui ir visai ekonomikai, kita vertus, mes taip pat galime pasidalyti savo patirtimi ir esu įsitikinęs, kad CERN taps vertingu Estijos partneriu, o Estija – vertingu CERN partneriu“, – pasirašymo ceremonijoje kalbėjo Estijos Respublikos Ministras Pirmininkas Jyris Ratasas (Jüri Ratas).
Estijos bendradarbiavimas su CERN užmegztas 1996 m. Prisijungusi prie CMS eksperimento didžajame hadronų kolaideryje (LHC) – CERN pagrindiniame greitintuve, – Estija tapo aktyvia CERN bendruomenės nare. 2004–2016 m. naujos bendradarbiavimo formos pamažu skatino Estijos ir CERN mokslinį ir techninį bendradarbiavimą ir dar labiau sustiprino Estijos dalelių fizikos bendruomenės dalyvavimą CERN didelės energijos eksperimentuose. 2018 m. rugsėjo mėn. Estija pateikė prašymą dėl CERN narystės.
Šiandien Estijai CERN atstovauja 25 mokslininkai – tai aktyvi teoretikų grupė, tyrinėtojai, įsitraukę į CLIC projekto mokslinius tyrimus ir plėtrą, ir CMS komanda, užsiimanti duomenų analize ir Pasauliniu LHC skaičiavimo tinklu (WLCG), Taline veikia vienas iš 2-ojo lygmens skaičiavimo centrų, kita komanda dalyvauja TOTEM eksperimente. Mokslininkai atstovauja šiems institutams: Estijos nacionaliniam cheminės ir biofizikos institutui, Tartu universitetui ir jo fizikos institutui, Talino techniniam universitetui (TalTech) ir Tartu observatorijai. Estija taip pat naudojasi CERN edukacine veikla, nes jos studentai ir vidurinių mokyklų mokytojai reguliariai dalyvauja vasaros studentų ir vidurinių mokyklų mokytojų programose.
Kolegas estus susitarimo pasirašymo proga suskubo pasveikinti CERN Baltijos grupės pirmininkas dr. Toms Tuorims (Toms Torims, Rygos technikos universitetas), Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto Branduolių ir elementariųjų dalelių fizikos centro vadovas dr. Aurelijus Rinkevičius, Lietuvos ir CERN jungtiniam komitetui vadovaujanti Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė prof. dr. Saulė Mačiukaitė-Žvinienė (VU Verslo mokykla), Kauno technologijos universiteto mokslo ir inovacijų prorektorius doc. dr. Leonas Balaševičius ir kiti.
Antrasis įvykis – CERN tarybos posėdis ir jame entuziastingai visų valstybių narių palaikyta ir patvirtinta atnaujintoji Europos dalelių fizikos strategija. Strategijoje išdėstyta mokslinė šių tyrimų artimiausios ir ilgalaikės ateities vizija. Baigianti daugelio bendro intereso grupių aptartą procesą, vykusį beveik dvejus metus, atnaujinta strategija yra svarbus Europos didelių energijų fizikos bendruomenės laimėjimas.


Europos dalelių fizikos strategijos punktai

Strategijos rekomendacijas ir svarstymo dokumentą galite rasti
https://indico.cern.ch/event/924500/contributions/3884837/subcontributions/308163/attachments/2060582/3456333/CERN-ESU-013.pdf
ir
https://indico.cern.ch/event/924500/contributions/3884837/subcontributions/308163/attachments/2060582/3456338/CERN-ESU-014.pdf .

Atnaujinta strategija suteikia pagrindą Europai išlaikyti išskirtinį vaidmenį dalelių fizikos ir jos novatoriškų technologijų srityse. Ta proga virtualiame CERN tarybos posėdyje pakeltos šampano taurės.

Dr. Andrius Bernotas pagal CERN pranešimus spaudai