Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

„Atsigavimas po COVID-19 turi būti žaliasis“, – teigia pasaulinis akademijų tinklas

2020 07 14


Tarptautinės mokslų akademijų sąjungos (The InterAcademy Partnership – IAP) pranešimas spaudai
Antradienis, 2020 m. liepos 7 d.

Mokslas gali užtikrinti socialinį teisingumą, sveikatą ir ekonominę naudą

COVID-19 pandemija užkrauna didžiulę sveikatos ir socialinių kaštų naštą visame pasaulyje. Tuo pačiu metu klimato krizė reikalauja skubių ir ryžtingų veiksmų. Būtent todėl 140 medicinos, mokslo ir inžinerijos akademijų visame pasaulyje, susivienijusios į Tarptautinę mokslų akademijų sąjungą (IAP), kviečia pasaulio vadovus telktis žaliajam atsigavimui, planuojant ekonominę veiklą po pandemijos. Pagrindinė jų siunčiama žinia yra ta, kad tik mažai anglies dioksido išskiriantis atsigavimas gali generuoti bendrą naudą socialinei lygybei, aplinkai ir žmogaus sveikatai.
„Aišku, kad popandeminis ekonomikos atsakas turi būti grindžiamas sveikata ir tvarumu. Dabar laikas rinktis. Arba visuomenės grįžta prie senų būdų, įtvirtinančių daug anglies dvideginio išskiriantį ūkininkavimą, keliantį didelę grėsmę sveikatai ir tvariam vystymuisi, arba siekia mažai anglies dvideginio į aplinką išskiriančių socialinių ir ekonominių būdų apsaugoti ir stiprinti žmonių sveikatą ir didinti teisingo atsigavimo perspektyvas, atitinkančias įsipareigojimus, kurie priimti Paryžiaus klimato susitarime,“ teigia Folkeris ter Moilenas (Volker ter Meulen), IAP prezidentas.
IAP akademijos-narės jungia daugiau kaip 30 000 žymių mokslininkų bei sveikatos ir inžinerijos sričių profesionalų iš daugiau kaip 100 valstybių. IAP analizė „Visuotinis ekologiškas atsigavimas po COVID-19: mokslinių patarimų taikymas, siekiant užtikrinti socialinę lygybę, planetos žmonių sveikatą ir ekonominę naudą“ remiasi ankstesniu akademijų darbu, kuriuo siekiama nustatyti iššūkius ir moksliškai pagrįstus sprendimus įvairiuose sektoriuose, kad visame pasaulyje įvyktų esminiai, greitos dekarbonizacijos būtinumą palaikantys atsigavimo virsmai.
„Turime greitai sumažinti iškastinio kuro naudojimą ir kitus šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo šaltinius bei pripažinti ekosisteminių paslaugų vertingumą ir klimato kaitos švelninimo politikos potencialą, kuris duotų didelę naudą žmonių sveikatai“, sako Šeri Mari (Cherry Murray), IAP Mokslo pirmininkė. „Tai buvo pasakyta anksčiau, tačiau verta pakartoti: turime „atstatyti geriau“, priduria Mari.
„Tarptautinis koordinavimas yra ypatingos svarbos dalykas ir mes turime sutelkti dėmesį į pažeidžiamiausių asmenų poreikius. Mūsų atsigavimo veiksmuose turėtume atsižvelgti į esamas strategines iniciatyvas, ypač į Jungtinių Tautų Organizacijos darnaus vystymosi tikslus ir kitus JT susitarimus dėl biologinės įvairovės ir klimato pokyčių. Tačiau šie neatidėliotini prioritetai reikalauja stiprinti kompetencijas, kurių dėka būtų remiamas mokslu pagrįstų sprendimų priėmimas nacionaliniu, regioniniu ir pasauliniu lygmenimis“, sako Masreša Fetenė (Masresha Fetene), IAP Politikos vicepirmininkas.
Atvirame laiške Jungtinėms Tautoms pabrėždama, kad COVID-19 pandemija išryškino nelygybę sveikatos srityje neproporcingai paveikdama jau pažeidžiamas gyventojų grupes, IAP neseniai prisijungė prie kitų sveikatos organizacijų, ragindama imtis priemonių sveikatos nelygybei mažinti ne vien tebesitęsiant pandemijai, bet ir sudarant parengties bei reagavimo į grėsmes ateityje planus.
To laiško tema IAP prezidentas Folkeris ter Moilenas kartu su Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) generaliniu direktoriumi Tedrosu Adhanomu Hebrejesusu (Thedros Adhanom Ghebreyesus) ir kitais neseniai kalbėjo įkuriant Pasaulinės darnaus sveikatos lygybės judėjimą. Naujoji IAP analizė pabrėžia, kad žaliasis atsigavimas taip pat turi būti grindžiamas nešališkomis ir teisingomis strategijomis, nė vieno nepaliekant nuošalyje.

Naująjį pranešimą (jį galima rasti internete adresu www.interacademies.org/greenrecovery) pasirašė IAP valdymo komiteto nariai:
• Volker ter Meulen, IAP prezidentas
• Depei Liu, IAP prezidentas ir IAP Sveikatos bendrapirmininkis
• Margaret Hamburg, IAP Sveikatos bendrapirmininkė
• Krishan Lal, IAP Mokslo bendrapirmininkis
• Cherry Murray, IAP Mokslo bendrapirmininkė
• Masresha Fetene, IAP Politikos bendrapirmininkis
• Richard Catlow, IAP Politikos bendrapirmininkis

Iš anglų kalbos vertė Diana Barnard