Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Lietuvos mokslų akademijos tikrajam nariui profesoriui Raimundui Šiaučiūnui – 60

2020 04 23

Balandžio 23 d. Lietuvos mokslų akademijos tikrajam  nariui profesoriui Raimundui Šiaučiūnui sukanka 60 metų. Jubiliejaus proga nuoširdžiai linkime Jums, gerbiamasis Akademike, kūrybinės sėkmės, nesenkančios energijos, stiprios sveikatos ir naujų mokslo laimėjimų.

Kaip surišti natūralų akmenį ir pagaminti jam analogišką ekologišką dirbtinį
Raimundas Šiaučiūnas

Visais laikais žmonės norėjo gyventi tvirtuose, patikimuose ir ilgaamžiuose pastatuose, juose melstis ar gintis nuo priešų. Tai galėjo užtikrinti tik natūralus, o vėliau – ir dirbtinas akmuo. Tačiau daugelį šimtmečių išliko esminė problema – kaip tuos gaminius sujungti tarpusavyje.
Priešistorinės konstrukcijos buvo sudarytos iš supiltų žemės pylimų arba iš akmens blokų, sudėtų vieni ant kitų be jokios cementuojančios medžiagos. Pirmieji mūrijimo pavyzdžiai aptinkami senovės Egipto statiniuose iš blokų. Kiekviena jų eilė buvo surišama drėgnu priemoliu (Nilo purvu). Tokia konstrukcija yra patikima tik nelietingo klimato zonoje, nors jos elementai miestuose prie Persijos įlankos išliko iki mūsų laikų. Pirmosios degtos plytos buvo naudojamos babiloniečių ir asirų, o surišamos – šiame regione randamu bitumu. Tačiau šis metodas negalėjo būti taikomas kitose šalyse, nes jose nebuvo natūralaus bitumo. Skaitykite straipsnį  ir žiūrėkite nuotraukas ČIA