Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Tvari maisto sistema Europos Sąjungai

2020 04 09

Konsorciumas SAPEA parengė įrodymų apžvalgos ataskaitą Tvari maisto sistema Europos Sąjungai. SAPEA sudaro Academia Europaea, ALLEA, EASAC, Euro-Case ir FEAM. Šis konsorciumas yra Europos Komisijos mokslo patariamojo mechanizmo dalis.

„Tvari gyvensena turbūt yra vienas didžiausių šio amžiaus iššūkių. Tai, kaip žmonija augina ir vartoja maistą, vaidina svarbų vaidmenį reaguodama į šį iššūkį. Nekyla abejonių, kad dabartinė maisto sistema nėra tvari, todėl europiečiai turėtų kuo greičiau siekti persilaužimo šioje srityje“, – teigia SAPEA.

Europos Komisijos vyriausių mokslinių patarėjų grupė (the European Comission's Group of Chief Scientific Advisors) kreipėsi į SAPEA su prašymu parengti įrodymų apžvalgos ataskaitą tvarios maisto sistemos Europos Sąjungai tema. Šiam ambicingam tikslui SAPEA subūrė iškilių mokslininkų iš vienuolikos Europos šalių darbo grupę, kuri turėjo parengti objektyvią ir mokslu pagrįstą ataskaitą. Darbo grupės buvo paprašyta išsiaiškinti, kaip galima apibrėžti tvarią maisto sistemą Europos Sąjungai, remiantis mokslo įrodymais ir atsižvelgiant į visuomenės, ekonomikos ir gamtos apsaugos tvarumo aspektus.

Darbo grupė šiam dokumentui rengti pradėjo darbą 2019 m. balandžio mėn. Remdamiesi gautais įgaliojimais, darbo grupės nariai ėmėsi užduoties pateikti Komisijai praktines, mokslu pagrįstas ekspertų išvadas ir rekomendacijas. Suburti mokslininkai siekė atskleisti ir išanalizuoti įvairius maisto sistemos komponentus bei jų dinamiką siekiant tvarumo. Buvo keliami tikslai atsakyti į klausimus: Kokie yra priimtini būdai pereiti prie ES tvarios maisto sistemos? Kokią naudą tai atneš sveikatai, gamtos apsaugai, socialiniams ir ekonominiams procesams?

Darbo grupė dirbo beveik metus ir dabar pateikia mokslininkams ir plačiajai visuomenei parengtą ataskaitą.

SAPEA dokumentą galite rasti čia

Parengė Violeta Skirgailienė, Tarptautinių ryšių grupės vyriausioji specialistė