Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Kibernetinis saugumas: nuo idėjos iki jos įgyvendinimo

2020 03 05

Šešios Europos valstybės ketina pasirašyti susitarimą dėl Lietuvos vadovaujamų Europos Sąjungos greitojo reagavimo kibernetinių pajėgų sukūrimo. Civilių ir kariškių komanda reaguos į kibernetines atakas. Pajėgas sudaro specialistai iš Lietuvos, Estijos, Kroatijos, Lenkijos, Nyderlandų ir Rumunijos. Ši kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų ir savitarpio pagalbos kibernetinio saugumo srityje iniciatyva yra vienas iš 34-ių Europos Sąjungos Tarybos Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) patvirtintų projektų. Tai labai reikalingas ir svarbus veiksmas, prisidėsiantis prie kibernetinio saugumo stiprinimo Europoje ir Lietuvoje.

Lietuvos mokslų akademija (LMA) dar 2013 m. lapkričio 19 d. organizavo LMA Technikos mokslų skyriaus išplėstinį susirinkimą-diskusiją „Kibernetinis saugumas“. Jame, dalyvaujant mokslo, LR Seimo, LR ryšių reguliavimo tarnybos, Krašto apsaugos ministerijos, verslo atstovams, konstatuota, kad „... Lietuva neturi kibernetinės erdvės apsaugos pajėgų, panašių kaip pajėgos sausumos, jūros, oro erdvės saugojimui“. Po to vyko tęstiniai seminarai, kuriuose nuolat buvo keliamos aktualios kibernetinio saugumo sprendimų Lietuvoje idėjos. Kai kurios jau įgyvendintos, o kitos laukia savo eilės.

Seminaro metu, remiant europarlamentarui A. Saudargui, buvo nuspręsta nuolat skelbti aktualią šios srities informaciją Lietuvoje leidžiamoje „Kibernetinio saugumo apžvalgoje“,  prie kurios rengimo daug prisidėjo LMA Technikos mokslų skyriaus nariai akademikai Adolfas Laimutis Telksnys ir Gintautas Žintelis.

LMA informacija

Plačiau apie tai skaitykite:
http://kam.lt/lt/naujienos_874/aktualijos_875/sesios_es_salys_susivienijo_pries_kibernetines_gresmes_atakas_atremti_pasirengusios_jungtines_greitojo_kibernetinio_reagavimo_komandos.html