Naujienos

Pagerbti žinių ekstremalai: Lietuvos mokslų akademijoje įteiktos 2019 metų Lietuvos mokslo premijos

2020 03 03

Kovo 3 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) buvo iškilmingai apdovanoti 2019 metų Lietuvos mokslo premijų (LMP) laureatai. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, LMP komisijos pirmininkas akad. Jūras Banys, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, viceministras akad. Valdemaras Razumas, LMP komisijos pirmininko pavaduotoja Tamara Bairašauskaitė, LMA nariai, kiti svečiai.

Pradėdamas iškilmes, LMA prezidentas akad. J. Banys pasidžiaugė, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė teikia šalies mokslininkams tokius solidžius prizus, kuriuos būtų galima vadinti Lietuvos nobeliais. Tai ypač svarbu, nes mokslininkų gyvenime tokios akimirkos nėra kasdienybė. Kai kurie tyrėjai apskritai būna įvertinami tik kartą gyvenime.

LMP komisijos pirmininko pavaduotoja T. Bairašauskaitė pakvietė laureatus atsiimti diplomų. Pasveikinęs nugalėtojus, Ministras Pirmininkas S. Skvernelis savo kalbą pradėjo juokaudamas, kad kritiškai mąstantys mokslininkai prisibijo koronaviruso, todėl ir LMA salė šįkart nėra sausakimša. Premjeras prisipažino lankęsis daugelyje šalies mokslo įstaigų, institutų ir manąs, kad mes dažnai nevertiname savo pasiekimų. Galbūt todėl, kad visuomenė dar per mažai žino apie Lietuvos mokslininkų darbus ir jų rezultatus. Pažanga tampa akivaizdi, susidūrus su rezultatais praktiškai. Pavyzdžiui, S. Skverneliui pačiam teko patirti, ką reiškia medicinos mokslo pažanga, atsidūrus VU Santaros klinikose. Šiuo metu jau praktiškai nebėra neįveikiamų ligų, laiku jas diagnozavus. Tačiau mokslininkai privalo tikėti savo darbais ir kantriai siekti iškeltų tikslų. Mokslas turi tai, ko neturi politikai – laiko kreditą. Politikų darbus visuomenė vertina greitai, nors tai ne visada teisinga. Geram rezultatui reikia laiko. Baigdamas premjeras pabrėžė, kad didžiuojasi Lietuvos mokslininkais, kurių indėlis buvo milžiniškas ir atkuriant šalies nepriklausomybę. Ir palinkėjo toliau aktyviai darbuotis, dalijantis tyrimų rezultatais su visuomene.

Prezidiume pirmas iš kairės: LMP komisijos pirmininkas akad. Jūras Banys,  Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, LMP komisijos pirmininko pavaduotoja Tamara Bairašauskaitė

Po to apie savo darbus auditorijai papasakojo humanitarinių ir socialinių mokslų sričių laureatas LMA tikrasis narys prof. dr. Rimvydas Petrauskas, įvertintas už darbų ciklą „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinė ir socialinė istorija vėlyvaisiais Viduramžiais“; humanitarinių ir socialinių mokslų sričių laureatė dr. Tojana Račiūnaitė, apdovanota už darbų ciklą „Stebuklingasis atvaizdas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūroje: XVII–XVIII a. bažnytinės dailės tyrimai“; fizinių mokslų srities laureatas prof. dr. Mikas Vengris, pelnęs premiją už darbų ciklą „Intensyvios lazerio spinduliuotės sąveika su medžiaga: nuo fundamentinių tyrimų iki naujų technologijų“ (kartu su prof. habil. dr. Audriumi Dubiečiu ir LMA jaunosios akademijos nariu dr. Mangirdu Malinausku), taip pat kitas fizinių mokslų srities laureatas prof. dr. Jonas Šiaulys, apdovanotas už darbų ciklą „Stochastinių diferencialinių lygčių ir draudimo modelių analizė“ (kartu su prof. habil. dr. Kęstučiu Kubiliumi); biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių laureatas prof. habil. dr. Giedrius Barauskas, įvertintas už darbų ciklą „Kasos uždegiminių ir navikinių ligų molekulinių mechanizmų tyrimai, diagnostikos ir gydymo metodų optimizavimas“ (kartu su prof. dr. Žilvinu Dambrausku ir prof. dr. Antanu Gulbinu); biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių laureatas, LMA tikrasis narys prof. habil. dr. Vidmantas Stanys, premiją pelnęs už eksperimentinės plėtros darbą „Genetiniai ir biotechnologiniai tyrimai sodo augalų veislėms kurti“ (kartu su dr. Tadeušu Šikšnianu, dr. Dalia Gelvonauskiene ir dr. Audriumi Sasnausku) ir technologijos mokslų srities laureatas, LMA tikrasis narys prof. habil. dr. Sigitas Tamulevičius, įvertintas už darbų ciklą „Mikro-/nanostruktūros ir nanomedžiagos jutikliams, fotonikai ir energijos generavimui“ (kartu su dr. Rimantu Gudaičiu, dr. Šarūnu Meškiniu ir prof. dr. Tomu Tamulevičiumi).

Renginį sveikinimo kalba baigė Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius teigęs, kad tokie apdovanojimai suteikia progą parodyti visuomenei, kas efektyviausiai kuria pažangą. „Tiesa, dar turime išmokti matuoti, kokią socialinę ir ekonominę grąžą sukuria mokslas. Neabejotina tai, kad kiekvienas mokslininkas yra tikras žinių ekstremalas, tikras stebuklas, nes stebuklas yra tai, kas nepakartojamai vertinga. Norėdami sulaukti daugiau tokių stebuklų, turime tęsti investicijas į mokslo infrastruktūrą, didinti mokslininko profesijos prestižą“, – pabrėžė ministras.

Iškilmingo posėdžio metu jo dalyviai klausėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos saksofonų kvarteto (dėst.. Robertas Katinskas) – Evaldo Masalski (saksofonas sopranas), Davido Avetisyano (saksofonas altas), Skirmanto Kaziulio (saksofonas tenoras) ir Visvaldo Jonušo (saksofonas baritonas), – atlikusio keletą Johanno Sebastiano Bacho, Ellioto A. Del Borgo ir Vaidos Striaupaitės-Beinarienės kūrinių.

Lietuvos mokslų akademijos informacija
Virginijos Valuckienės nuotraukos
GALERIJA

Delfi tiesioginės transliacijos įrašas:

https://www.delfi.lt/video/aktualijos/lietuvos-mokslo-premijos-laureatu-apdovanojimo-ceremonija.d?id=83654797