Naujienos

Akademiko Valdo Laurinavičiaus paskaita apie fermentų panaudojimą

2019 10 15

LMA skyrius „Mokslininkų rūmai“ tęsia renginių ciklą „Mokslo žinių dienos“. Siekdami pritraukti daugiau klausytojų, neseniai susipažinę su Vilniaus rajono Nemenčinės Gedimino gimnazijos pedagogais, nutarėme pasiūlyti gimnazijai keletą jų moksleivius dominančių paskaitų.

        

Akad. Valdas Stanislovas Laurinavičius

Pušyno apsuptyje įsikūrusioje gimnazijoje mūsų iniciatyva rugsėjo mėnesį viešėjo Vilniaus universiteto prof. Rimantas Stukas, kalbėjęs apie sveiką mitybą, o spalio 10 d. gimnazijos vadovė Daiva Losinskienė ir biologijos mokytoja Alina Kodikienė maloniai pasitiko akademiką Valdą Stanislovą Laurinavičių, atvykusį skaityti paskaitos. Pranešėją pristatė ir apie LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ mokslo populiarinimo veiklą kalbėjo skyriaus vadovė Aldona Daučiūnienė. Aktų salėje susirinkusiems biochemijos mokslu besidomintiems gimnazistams akad. Valdas Laurinavičius skaitė paskaitą „Fermentų panaudojimas medicinoje ir pramonėje“. Jis apibūdino, kas yra fermentai, kaip jie veikia, jų vaidmenį gyvybės procese ir papasakojo apie fermentų naudojimo medicinoje aspektus. Kalbėjo apie cukriniu diabetu sergantiems ligoniams naudojamų gliukozės biosensorių galimybes. Skaidrėmis iliustravo, kaip šiuolaikinės medicinos dėka galima kontroliuoti cukrinį diabetą. Parodė gliukozės biosensorių kūrimo istoriją: nuo didelių stacionarių analitinių sistemų iki implantuojamų mikrosensorių. Pateikė keletą schemų, kaip fermentai naudojami kuriat naujus vaistus, perskiriant izomerus, valant geriamąjį vandenį ir sekant geriamojo vandens kokybę, atsakė į gimnazistų klausimus. Papasakojo apie galimybę gabiems moksleiviams papildomai mokytis Nacionalinėje moksleivių akademijoje.

Gimnazijos pedagogai atsidėkodami svečius apdovanojo Padėkos raštais ir išreiškė viltį sulaukti dar daugiau susitikimų su mokslininkais.

Parengė Aldona Daučiūnienė, LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė