Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Pristatyta akademikės Rūtos Dubakienės knyga „Alergija“

2019 10 04

Spalio 2 d. Lietuvos mokslų akademijos mažojoje konferencijų salėje įvyko LMA narės Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus Alergologijos komisijos pirmininkės profesorės Rūtos Dubakienės knygos „Alergija“ sutiktuvės. Renginį organizavo LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius. Jį vedė skyriaus pirmininkas akad. Vaidutis Kučinskas.

Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. Vaidutis Kučinskas ir Alergologijos komisijos pirmininkė akad. Rūta Dubakienė

Knygos sutiktuvėse kalbėjo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikų prof. Regina Ėmužytė, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos Svetimžodžių keitimo lietuviškais atitikmenimis skyriaus vedėja Audra Ivanauskienė, Leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė, knygos autorė akad. R. Dubakienė ir kiti.

Kalbėjusieji labai šiltai atsiliepė apie autorę, negailėdami pagiriamųjų žodžių jos asmeniui ir labai gerai įvertino išleistą knygą. Linkėjo nesustoti rašius ir išleisti dar ne vieną knygą, nes mokslininkai alergiją vadina 21-ojo amžiaus rykšte, laikoma viena iš sparčiausiai plintančių ligų, o sergančiųjų įvairiomis alergijos formomis skaičius nuolat auga. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kas 10-as suaugęs ir kas 3-ias vaikas kenčia nuo alergijos. Nors visuomenėje paplitęs požiūris, kad alergija – tai liga visam gyvenimui, diagnozavus nemalonius simptomus sukeliantį alergeną, alergiją galima visiškai išgydyti.

LMA viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius ir leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė

Knyga „Alergija“ – pirmasis išsamus lietuviškas leidinys apie bene labiausiai varginančius sutrikimus – alergijas ir alergines ligas. Knygoje pateikiamos ne tik bendrosios žinios, kodėl šios būklės ir ligos kamuoja tiek daug žmonių, ne tik aptariamos jų priežastys, bet apibūdinama ir raiška, išsamiai vardijami diagnostiniai tyrimai ir patariama, kaip gydyti ar kontroliuoti kiekvieną būklę. Joje gausu praktinių pavyzdžių iš ilgametės autorės patirties. Čia rasite atsakymus, kodėl beržo žiedadulkėms alergiškas žmogus gali būti jautrus ir įvairiems maisto produktams, kodėl svečiose šalyse reikia labai atsargiai ragauti egzotinių vaisių, ką daryti, jei įgėlė bitė ar širšė, ir daugybę kitokių vertingų patarimų.Knyga skirta ne tik alergijų varginamiems asmenims, bet joje daug naudingos informacijos ras ir medicinos studentai bei šeimos gydytojai.

Akademikė R. Dubakienė – keturiasdešimt metų praktikuojanti aukščiausios kategorijos gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė, Vilniaus universiteto profesorė, habilituota medicinos daktarė, Lietuvos mokslų akademijos tikroji narė, daugelio tarptautinių alergologų organizacijų narė, Lietuvos valstybinės mokslo premijos bei LMA ir Švietimo ir mokslo ministerijos mokslo populiarinimo premijų laureatė. Ji yra pirmojo lietuviško vadovėlio „Alergologija“ autorė, publikavo daugiau nei 600 straipsnių, įkūrė pirmąją internetinę alergologijos svetainę „Alergija, astma, imunologija“ ir tinklaraštį „Alergijos ekspertas“, vadovauja UAB „Perspektyvos“ alergologijos klinikoms.

Knygą „Alergija.“ išleido leidykla „Tyto alba“, knygos dailininkė Asta Puikienė.

Dr. Jadvyga Olechnovičienė, LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus mokslinė sekretorė

Žr. nuotraukas