Naujienos

LMA narių visuotinis susirinkimas

2019 10 02

2019 m. spalio 1 d. įvyko Lietuvos mokslų akademijos narių visuotinis susirinkimas. Renginio pradžioje LMA prezidiumas ir mokslų skyrių nariai pasveikino jubiliatus, įteikdami jiems sveikinimo adresus ir LMA atminimo medalius. Pasveikinti akademikai Edmundas Kazimieras Zavadskas (75), Valdas Stanislovas Laurinavičius (70), Antanas Buračas (80), Mifodijus Sapagovas (80) ir Marijus Arvydas Šliogeris (75).

LMA prezidentas Jūras Banys jubiliejaus proga pasveikino viceprezidentą Zenoną Dabkevičių. Prezidentas, tęsdamas susirinkimą, apžvelgė svarbiausius įvykius nuo praėjusio LMA narių visuotinio susirinkimo. Tarp reikšmingiausių buvo paminėta LMA organizuota XVI Baltijos šalių intelektinio bendradarbiavimo konferencija „Genai: nuo praeities į ateitį“, skirta biomedicinos mokslų tendencijoms. LMA prezidentas ir viceprezidentas gegužės mėn. taip pat dalyvavo Visos Europos mokslų akademijų federacijos (ALLEA) generalinėje asamblėjoje, kur buvo akcentuojamas mokslininkų vaidmuo šviečiant visuomenę ir kovojant su melagienomis. Kitas svarbus įvykis – balandžio 25 d. Lietuvos mokslų akademijos, Vilniaus universiteto ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro 2019 m. organizuotos konferencijos-diskusijos „Genomo redagavimas: galimybės ir iššūkiai“ dalyvių priimta rezoliucija „Dėl genomo redagavimo metodų naudojimo teisinio reguliavimo“, kurioje siūloma skirtingai reglamentuoti genetinio modifikavimo ir genų redagavimo metodais patobulintus organizmus.

Vėliau LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius paskelbė, kad LMA prezidiumas, remdamasis 2019 m. konkurso rezultatais, paskyrė penkiolika Lietuvos mokslų akademijos jaunųjų mokslininkų stipendijų. Humanitarinių ir socialinių mokslų srityse jas gavo dr. Tomas Baranauskas, dr. Neringa Dambrauskaitė, dr. Laura Gudelytė ir dr. Daiva Tamulevičienė. Fizinių, biomedicinos, technologijos ir žemės ūkio mokslų srityse įvertinti dr. Andrius Gelžinis, dr. Dalius Gudeika, dr. Živilė Jurgelėnė, dr. Rokas Kondrotas, dr. Klimentas Olechnovič, dr. Andrius Petrėnas, dr. Sigita Ramonaitė, dr. Andrius Remeikis, dr. Milda Stankevičiūtė, dr. Asta Tamulevičienė, dr. Povilas Žemaitis. Stipendijos pažymėjimus iškilmingai įteikė LMA prezidentas Jūras Banys.

LMA jaunųjų mokslininkų stipendijų konkurso nugalėtojai

LMA Jaunosios akademijos (LMAJA) pirmininkas dr. Donatas Murauskas, prieš išvykdamas mokslinei stažuotei į JAV, pateikė LMAJA metų veiklos ir būsimų planų apžvalgą. Jis pabrėžė, kad LMA Jaunosios akademijos veikla buvo formuojama mokantis iš užsienio kolegų. Tam ypač pravertė dalyvavimas keliose konferencijose užsienyje, tarp jų ir Europos jaunųjų akademijų suvažiavimą Helsinkyje. LMAJA ir pati organizavo Baltijos jaunųjų akademijų forumą. LMA Jaunoji akademija ir toliau kelia sau ambicingus tikslus: ji siekia aktyviai dalyvauti mokslo politikoje, tapti svarbiausia jauniesiems mokslininkams atstovaujančia organizacija šalyje, taip pat populiarinti mokslą. D. Murauskas sakė tikįs, kad LMAJA padės plėtoti jaunųjų mokslininkų ir akademikų bendradarbiavimą ir pakvietė savo jaunuosius kolegas aktyviai dalyvauti organizacijos veikloje.

LMA Jaunosios akademijos pirmininkas dr. Donatas Murauskas

Kitas darbotvarkės klausimas – LMA užsienio narių rinkimai. LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas Domas Kaunas pristatė kandidatą į LMA užsienio narius prof. Reiną Raudą (Rein Raud). Šis estų rašytojas, kultūrologas, filosofas ir poliglotas yra daugiau kaip dešimties monografijų ir studijų autorius. Daug metų aktyviai dalyvauja Lietuvos kultūriniame gyvenime, skaito paskaitas „Santaros–Šviesos“ suvažiavimuose, plėtoja Lietuvoje vykdomas studijas. Be kitų svarių įvairių šalių apdovanojimų, prof. R. Raudui įteiktas Ordino „Už nupelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius, jam suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro vardas.

LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas Vaidutis Kučinskas, pristatydamas kandidatą į LMA užsienio narius prof. Tarmą Somerę (Tarmo Soomere), paminėjo, kad šis okeanologas, krantų inžinerijos specialistas ką tik antrą kartą išrinktas Estijos mokslų akademijos prezidentu. Jis taip pat yra Latvijos MA užsienio narys, aktyviai dalyvauja Klaipėdos universiteto mokslinėje ir pedagoginėje veikloje, 2013 m. yra pelnęs Baltijos mokslų akademijų medalį. Taigi, abu kandidatai glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos mokslo institucijomis ir yra verti tapti LMA užsienio nariais.

Susirinkimo dalyvius supažindinus su kandidatais, buvo balsuojama dėl jų pavardžių įrašymo į slapto balsavimo biuletenį LMA užsienio nariams rinkti. Sudaryta balsų skaičiavimo komisija, kurią pasiūlė LMA mokslų skyrių pirmininkai. Įvyko balsavimas. Skaičiuojant balsus, visuotinio susirinkimo dalyviams pranešimą „Kriptovaliutos ir jų perspektyvos finansų sistemoje“ perskaitė Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento Investicinių paslaugų priežiūros skyriaus viršininkas Audrius Šilgalis. Jis paaiškino, kuo virtualios valiutos skiriasi nuo tradicinių. Nors tokios valiutos kaip bitkoinas yra labai rizikinga investicija, tačiau blokų grandinių (blockchain) technologija, kuria jos pagrįstos, yra pažangi, saugi ir gali būti pritaikoma verslo, finansų, medicinos bei kitose srityse. Vystosi ir technologijos, ir pačios valiutos. Pavyzdžiui, neseniai atsirado stabiliosios kriptovaliutos (susietos su tradicinėmis). Kita vertus, kompanija „Facebook“ paskelbė ketinanti sukurti savo kriptovaliutą, pavadintą „Libra“. Tai liudija, kad tradicinė finansinių atsiskaitymų sistema jau subrendo pokyčiams. Pavyzdžiui, blokų grandinių technologija galėtų gerokai pagreitinti ir atpiginti pinigų pervedimus. Todėl Lietuvos bankas aktyviai dalyvauja procese, kurdamas inovatyvius sprendimus. Ketinama išleisti virtualią monetą, vadinamą „LBcoin“. Negana to, Lietuvos bankas įkūrė vadinamą „blockchain“ technologijos „smėlio dėžę”, kurioje banko ir „blockchain“ platfomos tiekėjų ekspertai padeda finansų technologijų įmonėms kurti ir bandyti šia technologija pagrįstus sprendimus. Atrodo, kad ne tik bankams, bet ir mums visiems teks ruoštis esminiams pokyčiams.

Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento Investicinių paslaugų priežiūros skyriaus viršininkas Audrius Šilgalis

Išklausius pranešimą, Balsų skaičiavimo komisijos pirmininkas akad. Jurgis Staniškis paskelbė balsavimo rezultatus – prof. Reinas Raudas ir prof. Tarmas Somerė išrinkti LMA užsienio nariais. Atviru balsavimu patvirtinus balsų skaičiavimo komisijos protokolą, priimtas LMA narių visuotinio susirinkimo nutarimas dėl LMA užsienio narių išrinkimo.

Parengė dr. Rolandas Maskoliūnas

Žr. nuotraukas