Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Mokslo ir verslo inovacijos sodininkystėje, daržininkystėje ir maisto pramonėje

2019 09 16

2019 m. rugsėjo 11 d. įvyko LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus išvažiuojamasis posėdis „Mokslo ir verslo inovacijos sodininkystėje, daržininkystėje ir maisto pramonėje“, kurio metu  aplankyti Radviliškio r. ūkininko Felikso Šlėvės sodininkystė ūkis, Šiaulių r. Daivos ir Lino Šateikių daržininkystės ūkis bei „Rūtos“ šokolado fabrikas, kuriuose susipažinta su taikomomis mokslo naujovėmis, mokslo ir verslo bendradarbiavimo patirtimi. Žr. nuotraukas

Ūkininkas F. Šlėvė ūkininkauja nuo 1989 metų. Iš viso kartu su sūnumi Vygantu valdo 111 ha žemės. F. Šlėvės ūkio produkcija žymima išskirtinės kokybės ženklu, sūnaus Vyganto – ekologiškos produkcijos ženklu. Augina obelis, kriaušes, slyvas, juoduosius serbentus, pradėjo auginti vynuoges. Iš vaisių daro tyreles, sultis, taip pat džiovina obuolių griežinėlius – daro ypatingo skonio traškučius. Uogas daugiausiai šaldo ir realizuoja šaldytas. Ūkininkas ieško būdų, kaip perdirbant vaisius ir daržoves išsaugoti kuo daugiau sveikatai naudingų medžiagų, nuolat domisi naujovėmis, bendradarbiauja su Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės instituto (SDI), Kauno technologijos ir Vytauto Didžiojo universitetų mokslininkais. Mokslininkams padedant  ūkyje taikomos naujos beatliekės vaisių ir daržovių perdirbimo technologijos.

Posėdžio dalyviai taip pat susipažino su D. ir L. Šateikių daržininkystės ūkyje auginama produkcija, jų prekiniu paruošimu ir ūkyje taikomomis  inovacijomis. Nuo 1995 m. ūkis pradėjo auginti daržoves, nes laukai išsidėstę pagal šalia tekantį upelį. Tai labai svarbi sąlyga auginant daržoves, – jų laistymui reikalingas vanduo. Šiuo metu ūkis apima 500 ha žemės, iš kurių nuosavos yra per 250 ha. Tai vienas didžiausių daržininkystės ūkių Lietuvoje – daržovės auginamos 250 ha plote. Likusi žemė nuomojama aplinkiniams ūkininkams grūdų augintojams arba tiesiog keičiami laukai, kad išlaikytų natūralų dirvos derlingumą bei užtikrintų sėjomainą. Iš gausybės auginamų daržovių asortimento liko tik dvi – morkos ir svogūnai. Kasmet realizuojama apie 12 tūkst. tonų morkų ir apie 6 tūkst. tonų svogūnų. Bendradarbiaujama su LAMMC SDI mokslininkais taikant naujas daržovių auginimo ir laikymo technologijas.

Išvažiuojamame posėdyje aplankyta Šiauliuose esantis šokolado fabrikas „Rūta“, kuris labai aktyviai bendradarbiauja su LAMMC SDI mokslininkais, ypač su LMA nariu akademiku Pranu Viškeliu, plečiant saldainių asortimentą, naudojant Lietuvoje išaugintus vaisius, daržoves, uogas. Saldainių fabrike gaminama daugiau nei 300 pavadinimų saldumynų, 20 šio fabriko gaminių pelnė aukso medalį konkurse „Lietuvos metų gaminys“. Kartu su mokslo institucijomis UAB „Rūta“ dalyvavo  vykdant projektą „Funkcinio maisto, skirto skirtingų žmonių grupių specifiniams poreikiams tenkinti, prototipų kūrimas“. Siekiant plėsti funkcionaliojo maisto gaminių asortimentą ir vartotojams pasiūlyti konditerinių gaminių liniją iš aukštos biologinės vertės augalinių žaliavų, projekto metu buvo kuriama funkcionaliojo maisto produktų linija pritaikyta skirtingų, tikslinių grupių žmonėms. Vykdant MTEP veiklas kartu su mokslininkais buvo atrinktos žaliavos, jų apdirbimo būdai, kuriamos receptūros ir prototipai. Didelis dėmesys buvo skiriamas vietinėms žaliavoms, jose esančioms biologiškai aktyvioms medžiagoms išsaugoti ir kompozicijoms skirtingų tikslinių grupių žmonėms sudaryti. Atsižvelgiant į besikeičiančius pirkėjų poreikius kasmet yra papildomas ne tik asortimentas, bet ir tobulinama gamybos technologija, parenkamos įvairesnės žaliavos, kuriamos naujos saldainių rūšys, kurios patiktų ir mažiems, ir dideliems. „Rūta“ pirmenybę teikia natūralumui, ekologijai ir lietuviškoms žaliavoms. Lietuvoje išaugintos braškės, juodieji serbentai, šaltalankiai, moliūgai ir daugybė kitų lietuviškų ir egzotinių uogų, vaisių bei daržovių, bičių pienelis ir žiedadulkės, medus, riešutai „Rūtos“ fabrike virsta gardžiausiais juodojo, baltojo ar pieninio šokolado saldainių įdarais ar pagardais. Ypač inovatyvūs yra „Greenz“ linijos užkandžiai, kuriuos gaminant nenaudojami pridėtiniai saldikliai, o tik saldžiūs džiovinti vaisiai, uogos, riešutai ir augalų sėklos.

Posėdyje dalyvavęs Radviliškio r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alfredas Juozapavičius supažindino  posėdžio dalyvius su Radviliškio r. vykdoma žemės ūkio veikla, pastebėdamas, kad gerokai mažėja ūkininkų, užsiimančių gyvulininkyste, žmonės ieško alternatyvių verslų – vėjo jėgainių statyba, maisto produktų gamyba ir kitokių. Jis padėkojo mokslininkams už paramą taikant mokslo naujoves rajono ūkiuose. To dėka didėja gyvulių produktyvumas, pasėlių derlingumas, kuriami nauji aukštos vertės išskirtiniai maisto produktai.     

LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus informacija

Žr. nuotraukas