Naujienos

Inovatyvios technologijos augalininkystės produkcijos perdirbime

2019 05 16

2019 m. gegužės 14 d. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės institute (Kauno r., Babtai) įvyko konferencija ,,Augalininkystės produkcijos perdirbimas. Naujovės ir iššūkiai” ir kasmet rengiama sodų žydėjimo šventė. Konferenciją organizavo Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus (ŽŪMMS) Agronomijos mokslų sekcija ir Maisto kokybės ir saugos komisija bei LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas.

Atidarydami konferenciją LMA ŽŪMMS Agronomijos mokslų  sekcijos pirmininkas akad. Vidmantas Stanys, LMA viceprezidentas, ŽŪMMS pirmininkas akad. Zenonas Dabkevičius, LAMMC direktorius dr. Gintaras Brazauskas pažymėjo, kad pasaulyje didėja  žmonių skaičius, Vakarų Europos valstybių gyventojai sensta, mažėja darbingų žmonių, galinčių aprūpinti maistu sparčiai augantį Afrikos, Azijos šalyse žmonių skaičių. Klimato kaita, dirvožemio degradacija mažina maisto žaliavų gamybą, todėl labai svarbu kuo racionaliau naudoti ir antrines maisto žaliavas. Mokslo reikšmė labai svarbi kuriant aukštos pridėtinės vertės produktus. Čia labai svarbus mokslo žinių perdavimas visuomenei, mokslo rezultatų vartotojų įtikinimas mokslo nauda.

Pranešėjas akad. Pranas Viškelis (LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas) aptardamas inovatyvias vaisių ir daržovių perdirbimo technologijas, pažymėjo vaisių ir daržovių reikšmę bei jų poveikį sveikatai. Mokslas ieško būdų, kaip perdirbant vaisius ir daržoves išsaugoti kuo daugiau sveikatai naudingų medžiagų. Aktyviai bendradarbiaujant su verslu, taikant mokslo rezultatus kuriamos naujos inovatyvios, beatliekines vaisių ir daržovių perdirbimo technologijos, nauji produktai.

Prof. Valdas Jakštas (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas) kalbėjo apie nutraceutikų (biologiškai aktyvių maisto papildų ir funkcinio maisto) reikšmę žmogaus sveikatai, apžvelgė vaistų ir nutraceutikų paskirtį, skirtumus, ypatumus, pažymėdamas, kad kai kurie efektai yra geresni nutraceutikų, negu kai kurių vaistų. Visuomenė dėl šiuolaikinio gyvenimo būdo susiduria su sveikatos problemomis, kurių dalį galima išspręsti tinkama mityba, todėl vartotojai ieško natūralių, sveikų produktų.

Dr. Ramunė Bobinaitė (LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas) aptarė uogų ir jų šalutinių perdirbimo produktų platesnį naudojimą funkcinio maisto, naujų, sveiko maisto produktų gamybai. Ji akcentavo platesnį augalinių baltymų naudojimą maisto pramonėje jais pakeičiant gyvulinius baltymus. Bendradarbiaudami su verslu mokslininkai sukūrė padidintos biologinės vertės produktus, plačiai naudojant uogų išspaudas ir kitas antrines žaliavas.

Pasibaigus konferencijai, aplankyti LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto sodai, susipažinta su pažangiomis vaismedžių auginimo technologijomis, kurias pristatė instituto mokslininkai dr. Darius Kviklys ir dr. Norbertas Ūselis.

LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus informacija

Žr. nuotraukas