Naujienos

Prisimintas ilgametis LMA prezidentas Juozas Matulis

2019 03 21

2019 m. kovo 19 d. 15 val. Lietuvos mokslų akademijos mažojoje konferencijų salėje įvyko renginys iš ciklo „Įžymių žmonių portretai“, skirtas ilgamečio Lietuvos mokslų akademijos prezidento akad. Juozo Matulio 120-osioms gimimo metinėms.

Pradėdamas renginį, LMA prezidentas akad. Jūras Banys tarė įžangos žodį ir papasakojo apie J. Matulio mokslinę veiklą. Akad. Juozas Matulis – žymus Lietuvos chemikas, visuomenės veikėjas, Lietuvos elektrochemikų mokyklos įkūrėjas, beveik 40 metų vadovavęs Lietuvos mokslų akademijai. Svarbiausia mokslinių tyrimų sritis – elektrochemija (metalų elektrocheminis nusodinimas). Tyrė daugelio metalų katodinius procesus, organinių priedų poveikį dangų struktūrai ir savybėms, parengė įvairių metalų elektrocheminių, konversinių dangų ir pasyvinančiųjų plėvelių gavimo technologijų. Ištyrė blizgodarių adsorbciją ir nemetalinių intarpų įtaką dangų savybėms. Sukūrė galvaninių dangų blizgesio susidarymo teoriją, patikslino chromavimo teoriją. Mokslininko darbai du kartus įvertinti valstybine mokslo premija (1975; 1982 su bendraautoriais). 1993 m. Lietuvos mokslų akademija įsteigė J. Matulio premiją.

Prisiminimais apie Tėvą Juozą Matulį įdomiai su meile ir humoru dalijosi Akademiko sūnus Algirdas Matulis. Akad. Rimantas Ramanauskas pasakojo apie akad. Juozo Matulio sukurtą elektrochemijos mokyklą. Akad. Leonardas Kairiūkštis kalbėjo apie darbą kartu Lietuvos mokslų akademijos prezidiume. Jis prisiminė Prezidentą kaip labai darbštų, sąžiningą, reiklų ir įtakingą įstaigos vadovą. Buvo parodyti Lietuvos kino studijos filmo apie Juozą Matulį „Gimtadienis“ fragmentai, koncertavo Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokiniai. Malonią staigmeną susirinkusiems pateikė akad. J. Matulio proanūkis – M. K. Čiurlionio menų mokyklos dvyliktokas Bernardas Sokolovas, kuris puikiai paskambino savo mėgstamą kūrinį.

Kitą dieną Lietuvos mokslų akademija gavo akad. J. Matulio sūnaus Algirdo Matulio laišką, kuriame nuoširdžiai dėkojo už labai gražų ir prasmingą jo Tėvo jubiliejaus organizavimą. Dalyvauti tokiame minėjime jam buvusi didelė šventė. Įstrigo į atmintį akad. L. Kairiūkščio pasakyta mintis, kad Juozas Matulis buvo tinkamas žmogus, atsiradęs tinkamu metu, ir todėl jis paliko gilią vagą Lietuvos istorijoje. Akad. L. Kairiūkštis taip pat kalbėjo, kad Lietuvos mokslų akademija faktiškai buvo Mokslo ministerija ir labai įtakojo Ūkio ministerijos sprendimus. Tai puikios mintys, apie kurias Akademiko sūnus taip pat buvo pagalvojęs. Džiugu, kad visi drauge pagerbėme įžymaus mokslininko atminimą.

Parengė Aldona Daučiūnienė ir Silva Aukštinaitienė

Žr. nuotraukas