Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Citius, altius, fortius: ekstremalios šviesos kūrėjai

2019 03 19

2019 m. kovo 19 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko LMA užsienio nario Žeraro Muru (Gérard Albert Mourou) inauguracija. Prof. Ž. Muru, dirbdamas Ročesterio universitete, 1985 m. su doktorante Dona Striklend (Donna Theo Strickland) čirpuotų impulsų technologiją pritaikė lazerio impulsų galiai didinti. Šis darbas įvertintas 2018 metų fizikos Nobelio premija.

Prof. Ž. Muru, įkūręs ultrasparčiosios optikos mokslo centrą Mičigano universitete, su Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centro akad. Algio Petro Piskarsko laboratorija bendradarbiauja nuo 1992 metų: tais metais Vilniuje buvo išrasta čirpuotų impulsų parametrinio stiprinimo technologija (OPCPA). Ž. Muru skatinant Lietuva buvo pakviesta dalyvauti tarptautinės ekstremalios šviesos infrastruktūros (ELI) parengiamajame etape ir rengiasi tapti visateise ELI nare, Lietuvoje yra kuriami teravatų galios lazeriniai kompleksai. Ž. Muru LMA užsienio nariu išrinktas 2019 m. vasario 12 d. LMA narių visuotiniame susirinkime.

Pradėdamas inauguracijos iškilmes, LMA prezidentas akad. Jūras Banys pasidžiaugė, kad išrinkti LMA užsienio nariu Ž. Muru pasiūlyta anksčiau, negu jis pelnė Nobelio premiją, ir kad Lietuvos fizikai prie lazerių kūrimo prisideda ir tirdami jiems reikalingus netiesinius kristalus. Po to jis suteikė žodį ilgamečiam Ž. Muru bendradarbiui akad. Algiui Petrui Piskarskui.

Savo kalboje akad. A. P. Piskarskas pažymėjo, kad yra ilgai dirbęs kartu su naujuoju LMA užsienio nariu siekiant padidinti lazerio šviesos intensyvumą. Būtent Ž. Muru atrado metodą, pagrįstą lazerio impulso ištempimu ir sustiprinimu, kartu išvengiant lazerio medžiagos pažeidimo. Ir tai sukėlė tikrą revoliuciją fizikoje. Tokie galingi lazerių impulsai leidžia tyrinėti netiesinius kvantinės elektrodinamikos reiškinius, galbūt net šviesą paverčiant dalelėmis. Ž. Muru atradimas iš esmės pakeitė Lietuvos fizikos veidą, taip pat ir lazerių pramonę.

Savo kalboje Ž. Muru padėkojo Akademijos nariams už suteiktą garbę ir prisiminė, kad iš pradžių, dalyvaudamas mokslinėje konferencijoje gimtajame Richardo Vagnerio mieste Bairoite, akad. A. P. Piskarsko paklaustas apie galimybę optiškai parametriškai stiprinti čirpuotus impulsus, pavadino idėją beprotiška. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad ji buvo puiki. Ž. Muru užtikrino susirinkusius, kad bendradarbiavimas su Lietuvos lazerių specialistais tęsis.

LMA viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius perskaitė lotynu kalba parašytą LMA užsienio nario diplomą ir įteikė Ž. Muru, LMA prezidentas įsegė LMA nario ženklą. Prof. Ž. Muru pakvietė dalyvaujančius ir besidominčius lazerine elementų transmutacija bei kitais svarbiais taikymais į savo vakarinę paskaitą Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre.

LMA informacija

Žr. nuotraukas