Naujienos

Technikos mokslų skyriaus narių visuotinis susirinkimas ir mokslo populiarinimo knygos „Post tiesa“ pristatymas

2022 09 22

Rugsėjo 20 d. įvyko Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Technikos mokslų skyriaus narių visuotinis susirinkimas, kurio metu LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Dzemyda aptarė vykusius bei artimiausiu metu vyksiančius skyriaus organizuojamus renginius, pranešė LMA naujienas ir apžvelgė su jomis susijusias aktualijas.

Technikos mokslų skyriaus nariai.

Buvo aptariamas 2022 m. spalio 5 d. LMA ir Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos organizuojamas simpoziumas „Dirbtinio intelekto technologijų taikymai vaizdų analizėje“. Simpoziume bus pristatomi įvairūs tyrimai ir taikymas vaizdų analizės srityse. Taip pat apžvelgta rugsėjo 6 d. LMA įvykusi konferencija-diskusija „Enciklopedijos Lietuvai ir pasauliui“ svarba ir plėtra“.

 

Akademikai: J. Staniškis, M. K. Ragulskis ir R. Baronas.

 Akademikai: J. Vilemas ir V. Ostaševičius.

Buvo diskutuojama dėl LMA Technikos mokslų skyriaus pavadinimo. Kai kurių narių siūlymu skyriaus pavadinimas galėtų būti pakeistas, kiti teigė, kad nereikėtų keisti dabartinio lakoniško pavadinimo. Akad. Jurgis Vilemas išsakė nuomonę dėl skyriaus sekcijų skaičiaus ir sudėties. Pirmininkas informavo, kad LMA prezidiume buvo patvirtintos Technikos mokslų skyriaus biuro siūlomos dvi vietos į tikruosius narius.

Iš dešinės: dr. R. Maskoliūnas, akad. K. Ragulskis, akad. G. Žintelis, akad. A. Džiugys.

LMA vyriaus. specialistas ryšiams su visuomene dr. Rolandas Maskoliūnas buvo pakviestas pristatyti Lee McIntyre mokslo populiarinimo knygą „Post tiesa“ (angl. „Post-truth“). Knyga išleista ir pristatoma Lietuvos mokslų akademijai kartu su partneriais įgyvendinant projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis. Dr. R. Maskoliūnas pabrėžė, kad ši knyga – labai reikšmingas ir reikalingas kūrinys, ypač politikams, nes pastaraisiais metais viešojoje erdvėje, žiniasklaidoje, politikų diskusijose melagienos ar dezinformacija dažnai užgožia faktus. Jais manipuliuojama pasitelkus socialinius tinklus, „trolių fabrikus“, botus ir kitas inovacijas. Vadinamieji alternatyvūs faktai, siekiant sumenkinti ekspertų, mokslininkų nuomonę, itin paplito politiniame diskurse.

Knygoje „Post tiesa“ ne tik išsamiai aprašomos istorinės kultūrinės prielaidos (čia savo neigiamą indėlį įnešė ir postmodernizmo apologetai), leidusios įsigalėti abejojimo tiesa bei faktais tradicijai, tačiau pateikiama ir praktinių patarimų, kaip tiesą atskirti nuo melagingų naujienų. Dr. R. Maskoliūnui papasakojus apie knygą ir jos autorių LMA Technikos mokslų skyriaus nariai dar ilgokai diskutavo šia tema.

Parengė Valerija Paškauskienė, LMA Technikos mokslų skyriaus vyriausioji koordinatorė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA