• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

LMA atrinkti Lietuvos geriausi jaunieji mokslininkai Lindau mieste susitiko su Nobelio premijos laureatais

2022 08 24

Šią vasarą Lindau (Vokietija) vyko susitikimas su Nobelio premijos laureatais. Šis 71-asis susitikimas buvo skirtas chemijai. Jame dalyvavo apie 35 Nobelio premijos laureatai. Lietuvos mokslų akademija (LMA) yra pasirašiusi Savitarpio supratimo memorandumą su Lindau Nobelio laureatų susitikimų taryba bei Lindau Nobelio premijos laureatų susitikimų prie Konstancos ežero fondu. Todėl LMA turi galimybę nominuoti tris talentingiausius studentus ir jaunuosius mokslininkus dalyvauti šiame renginyje. Konkursas buvo organizuojamas keliais etapais – Lietuvoje ir Vokietijoje. Po atrankos Vokietijoje  šiais metais kvietimo dalyvauti sulaukė apie 600 jaunųjų mokslininkų, tarp jų net trys lietuviai – Lukas Naimovičius (Vilniaus universitetas), dokt. Greta Varkalaitė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas) ir dr. Viktorija Glembockytė (Miuncheno Liudviko Maksimiliano universitetas, vok. Ludwig-Maximilians-Universität München). Lindau mieste, Vokietijoje, jaunieji mokslininkai iš viso pasaulio (apie 90 skirtingų šalių) turėjo galimybę dalyvauti susitikimuose su Nobelio premijos laureatais, kur jie pristatė savo tyrimus, apmąstė savo karjerą ir kalbėjosi su atrinktais jaunaisiais mokslininkais. Renginio programa buvo labai įvairi: ją sudarė bendros Nobelio premijos laureatų paskaitos, paskaitos Nobelio laureatų pasirinkta tema (Agora Talk), viešosios diskusijos (Panel Discussion), trumpesnės diskusijos su atskirais Nobelio premijos laureatais (Open Exchange), partnerių renginiai, mokslo pusryčiai (Science Breakfasts) ir mokslo pasivaikščiojimai (Science Walks), kur jaunieji mokslininkai rūpimus klausimus su laureatais galėjo aptarti uždarose grupėse.

Lietuvos atstovai susitikime Lindau (Vokietija). Iš kairės: dokt. Greta Varkalaitė,  Lukas Naimovičius, dr. Viktorija Glembockytė.

„Dalyvavimas šiame renginyje buvo neįkainojama patirtis. Susitikimas su Nobelio premijos laureatais, ir drąsiai galima teigti, perspektyviausiais jaunaisiais mokslininkais, kurie visi (ir laureatai, ir jaunieji mokslininkai) taip pat kaip ir tu dalijasi įvairiais sunkumais, viltimis ir dega atradimo džiaugsmu, daro šią vietą ypatinga. Įspūdžiai lieka visam gyvenimui, nes tu tampi didžiulės bendruomenės dalimi ir Lindau Alumni nariu. Taip pat didžiulį įspūdį paliko galimybė tiesiogiai bendrauti su mokslo pasaulio žvaigždėmis, vakarienės metu man pačiai teko garbė sėdėti šalia prof. Jean-Marie Lehno (vienas iš 1987 m. Nobelio chemijos premijos laureatų) ir iš pirmų lūpų išgirsti apie šiuo metu vis dar aktyviai vykdomus jo naujausius tyrimus“, – patirtimi dalijosi G. Varkalaitė. LSMU Virškinimo sistemos tyrimo instituto doktorantė buvo pakviesta į šį  susitikimą, įvertinus jos mokslinį  indėlį (per doktorantūros laikotarpį kaip autorė ar bendraautorė ji paskelbė 16 straipsnių žurnaluose su svorio koeficientu, iš jų prestižiniuose – „Gut Microbes“ (IF -9,7), „eBioMedicine“ (IF-11,2), aktyvų dalyvavimą mokslinėje veikloje bei svarias žymių mokslininkų rekomendacijas. 

Akad. prof. Limas Kupčinskas, Lietuvos mokslų akademijos Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas
Gretos Varkalaitės nuotrauka

Plačiau apie 71-ąjį susitikimą su Nobelio premijos laureatais rasite tinklalapyje
https://www.lindau-nobel.org/71st-lindau-nobel-laureate-meeting-2022/