Naujienos

Knygos „Viršukalnės. Profesoriui Juozui Algimantui Krikštopaičiui atminti“ sutiktuvės

2022 06 08

Birželio 2 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) mažojoje konferencijų salėje įvyko knygos „Viršukalnės. Profesoriui Juozui Algimantui Krikštopaičiui atminti“ sutiktuvės. Knygoje atsiminimus apie chemiką technologą, filosofą, ilgametį Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos pirmininką profesorių Juozą Algimantą Krikštopaitį (1931–2018) užrašė jo artimieji, bendražygiai, bendradarbiai – net 24 autoriai. Knygos sudarytojai: akademikas Algimantas Grigelis ir dr. Birutė Railienė, mokslinis redaktorius – prof. Libertas Klimka, dailininkas – Rimantas Dichavičius, leidėjas – Lietuvos MA Teodoro Grotuso fondas.

 

Akademikas A. Grigelis ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė surengė labai jaukų ir prasmingą susitikimą Lietuvos kultūros istorijos puoselėtojams, profesoriaus kūrybos ir mokslinės veiklos sekėjams, kuris įvyko kaip mokslinė konferencija. LMA viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius pasveikino visus susirinkusiuosius Lietuvos mokslų akademijoje, A. Grigelis kalbėjo apie sumanymą sudaryti atsiminimų knygą, kurį prieš kelerius metus aptarė su Andriumi Konickiu; prisiminimais apie Tėvo duotas gyvenimo ir mokslinės veiklos pamokas, patarimus dalijosi dr. Kastis Krikštopaitis; apie autorių raginimą, galiojančių taisyklių ir požiūrių derinimą, knygos virtuvę pasakojo prof. Libertas Klimka; apie profesoriaus, kurį drąsiai įvardijo kaip Lietuvos kultūros Aristotelį, filosofinį indėlį kalbėjo dr. Naglis Kardelis pranešime „Profesorius – įkvėpimo šaltinis Lietuvos filosofams“; apie mažos šalies, buvusios už „geležinės uždangos“, talentingo mokslininko dramą pranešime „Stovėjęs prie Nobelio premijos slenksčio“ pasakojo Gediminas Zemlickas; unikaliais kelionės į lietuvių tremties Sibire vietas atsiminimais pranešime „Nuo Pamyro ir Tian Šanio iki ledjūrio“ dalijosi Vitalius Stepulis; dr. Birutė Railienė pranešime „Atsiminti – tai puoselėti sukurtas tradicijas“ kalbėjo, kaip svarbu darbo pradžioje įsivaizduoti būsimą rezultatą ir negailėti laiko bei jėgų leidinio informacinei struktūrai sukurti, atkreipė dėmesį į asmenvardžių rodyklės svarbą kultūros istorijai.

 

Renginyje skambėjo Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės mokyklos mokinės Evos Ravluševič atliktos dainos (mokytoja Raimonda Tallat-Kelpšaitė), akompanavo Gytis Cinauskas. Susirinkusiųjų dėmesį traukė ekranuose rodomos gausybė nuotraukų (beveik pusantro šimto) iš aptariamos knygos.

Dr. Birutė Railienė, Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekos Bibliografijos sektoriaus vadovė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA