Naujienos

Beprecedentė ir dar nepasibaigusi: COVID-19 pandemija ir jos poveikis nacionalinei bei pasaulinei politikai

2022 06 07

Tarptautinė mokslo taryba (International Science Council, ISC), Pasaulio sveikatos organizacija ir Jungtinių Tautų nelaimių rizikos mažinimo biuras paskelbė ypatingą pandemijos ataskaitą, pavadintą „Beprecedentė ir dar nepasibaigusi: COVID-19 ir jos poveikis nacionalinei bei pasaulinei politikai“. Skelbiame ataskaitos įžangos vertimą.

COVID-19 pandemija sukėlė labai didelių nuostolių žmonėms ir verslams visame pasaulyje. Sukeldama sveikatos krizę ji tragiškai nusinešė milijonus gyvybių, tačiau jos poveikis neapsiriboja vien sveikata, o pandemija dar toli gražu nesibaigė.

Šioje ataskaitoje nagrinėjamos pandemijos plataus masto pasekmės. Joje siekiama apibūdinti, kaip įvairūs sprendimai vienoje politikos srityje veikia kitas visuomenės gyvenimo sritis ir asmeninę žmonių gerovę bei kokią įtaką turi ilgalaikiams rezultatams per pandemiją ir atsigaunant po jos. Be galo svarbu išmokti sušvelninti tokių krizių niokojantį poveikį ateityje.

Akivaizdu, kad pandemijos valdymas – tai ne tik vakcinų platinimo grandinių valdymas. COVID-19, kaip visos sveikatos krizės, yra platesnis socialinis ir politinis iššūkis. Kalbėdamas 2021 m. Tarptautinio vyriausybinių mokslinių konsultacijų tinklo konferencijoje, Chor Pharn Lee sakė: „Mokslas mums suteikia vakcinas, bet pandemijos yra socialinės“*.

Vadinasi, negalime reaguoti į pandemijas taip, tarsi jos būtų tik sveikatos problemos, arba tik per gyvybės mokslų prizmę. Šia ataskaita siekiama skatinti mąstymo pokyčius, kurie būtini siekiant daug platesnio požiūrio į pandemijas ir panašias ekstremalias situacijas. Joje pateikiamos priemonės, skirtos politikos sritims ir scenarijams apibrėžti bei jų sąveikai stebėti maždaug penkerių metų laikotarpiu. Išmoktos pamokos nurodo veiksmus, kurių reikia imtis susidarius tokiai ekstremaliai situacijai kaip pandemija, tiek prieš ją, tiek po jos, taip pat ir už sveikatos sektoriaus ribų. Kaip vystosi pandemijos, priklauso ir nuo mūsų visuomenių struktūros bei mūsų vyriausybių valdymo pobūdžio.

Atsižvelgdama į beprecedentį COVID-19 poveikį, šią ataskaitą parengusi mokslininkų ir mokslo patarėjų bendruomenė ragina pasaulio bendruomenę, vyriausybes ir pilietinę visuomenę imtis tokių pat precedento neturinčių nuolatinių ir spartesnių atsakomųjų veiksmų.

Tarptautinės mokslo tarybos prezidentas Peter Gluckman

* INGSA 2021: Building Back Wiser: Knowledge, Policy and Public in Dialogue Allen K., Simon-Kumar N., Mills G. (Eds.) Prieiga per internetą:https://ingsa.org/ingsa2021/ (Download ‘Viewpoints’)

Vertė Diana Barnard

Visą ataskaitą angliškai galite rasti čia