Naujienos

Paskaita visuomenei apie įdomiausias medicinos srities naujoves

2022 03 30

Kovo 24 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ drauge su LMA Jaunąja akademija (LMAJA) pakvietė respublikos moksleivius, studentus ir plačiąją visuomenę į nuotolinę paskaitą „Įdomiausios naujovės medicinos srityje“ iš renginių ciklo„Mokslo žinių dienos“. Paskaitą skaitė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas, Kauno klinikų direktorius visuomenės sveikatai, mokslui ir studijoms, LMAJA narys dr. Tomas Lapinskas.

 

Lektorius pasakojo, kad skaitmeninė transformacija – tai aktuali tema, kuri nuolat šmėžuoja viso pasaulio žiniasklaidoje, gvildenama laikraščiuose, socialinių tinklų platformose. Ligoninės ir apskritai visa sveikatos priežiūros sritis šiuo metu gyvena tarsi dviejų greičių pasaulyje. Tai tarsi nesustabdomas diagnostikos technologijų ir gydomųjų procedūrų progresas (dirbtinis intelektas, trimatis spausdinimas, papildytoji ir virtuali realybė, išmaniųjų vaistų ir genų terapijos naudojimas). Šios naujovės akivaizdžiai kontrastuoja su tradiciniais organizaciniais metodais arba dažniausiai lėtais ir nelanksčiais procesais.

COVID-19 pandemija parodė, kad dalis pacientų vizitų į asmens sveikatos priežiūros įstaigas yra pertekliniai, o nemaža dalis klausimų gali būti gana lengvai išsprendžiami pasitelkiant technologijas. Gerai išvystyta nuotolinė pagalba pacientui leistų ne tik sutaupyti laiko, bei ir pagerinti paslaugų prieinamumą. Praktikoje pradedamos taikyti naujos paslaugos, kurios pacientams atrodo dar patrauklesnės. Galimybė laboratorinius tyrimus atlikti namuose padeda ne tik sutaupyti laiko, bet ir išvengti rizikos užsikrėsti koronaviruso infekcija ar tiesiog kelionei sutaupytus pinigus skirti kitoms reikmėms. Dirbtinis intelektas tampa svarbiu pagalbininku kasdienėje veikloje ir yra lengvai pritaikomas studijose bei klinikiniame darbe.

 

Trimatis (3D) spausdinimas tampa vis aktualesnis sveikatos priežiūros sektoriuje ir šiuo metu apima tokias sritis kaip implantų, protezų, medikamentų, audinių ar organų spausdinimas. Trimačiu spausdintuvu atspausdinti organų modeliai padeda gydytojams praktikams atlikti planuojamos chirurginės operacijos analizę ir priešoperacinius mokymus. Alternatyviosios realybės suteikia dar daugiau galimybių sveikatos priežiūros srityje ir gali būti naudojamos mokymosi procesuose, chirurginių operacijų vizualizavimui, pacientų gydymui ar reabilitacijai. Pandemija paspartino ir robotizaciją – eksperimentuojama su robotais draugais ir pašnekovais. Pastebėta, kad daugelis vienišų žmonių, turinčių robotus augintinius ar robotus pokalbių partnerius, pažymi, jog jų savijauta pagerėjo, jie jautėsi ne tokie vieniši ir patyrė mažiau streso.

Paskaitos klausėsi daugiau kaip 100 dalyvių iš įvairių respublikos miestų. Lektorius atsakė į daugelį susidomėjusių klausytojų klausimų.

Parengė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas, Kauno klinikų direktorius visuomenės sveikatai, mokslui ir studijoms, LMAJA narys dr. Tomas Lapinskas ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė