• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Stumiant neįmanomybės ribas: Lietuvos mokslų akademijoje įteiktos 2021 m. Lietuvos mokslo premijos

2022 03 04

Kovo 3 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) iškilmingai apdovanoti 2021 m. Lietuvos mokslo premijų (LMP) laureatai. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, LMP komisijos pirmininkas akad. Jūras Banys, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, LMP komisijos pirmininko pavaduotoja Tamara Bairašauskaitė, laureatai, LMA nariai ir kiti svečiai.

Pradėdamas iškilmes, LMA prezidentas akad. J. Banys renginio pradžioje paprašė susirinkusiųjų pagerbti žūstančius Ukrainoje. Jis akcentavo, kad ypač karo metu galime įvertinti, kaip gerai mes gyvename ir kaip džiugu, kad turime aukšto lygio mokslą. Sveikindamas laureatus, pelniusius šį prestižinį apdovanojimą, J. Banys pabrėžė, jog mokslas – didelis valstybės turtas, ir pacitavo Nobelio premijos laureatą, fiziką Giorgio Parisi: „Mokslas – tarsi daržas, kurį reikia laistyti kiekvieną dieną“. Todėl mokslas turi būti finansuojamas nuolat, kadangi rezultatai neateina greitai.

Po to į tribūną buvo pakviesta Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė. Savo kalbą ji pradėjo pasveikindama laureatus. I. Šimonytė pabrėžė, kad turime puikią progą įsitikinti, kaip pasaulio tvarka, prie kurios buvome pripratę, gali būti lengvai sugriauta. Tiek pandemijos, tiek naikinimo viruso. Mokslas bei jo pasiekimai gali būti panaudoti ne tik vaistams ir vakcinoms kurti, bet ir masinio naikinimo ginkluotei. Tokiu metu itin aiškiai suvokiame, kaip svarbu puoselėti racionalumą. Kaip svarbu ginti mokslą nuo pseudomokslo. Todėl mokslo žmonių balsas turi skambėti dar garsiau. Lietuvos mokslo premijos stiprina mokslo bendruomenę. Šie darbai turėtų tapti ne tik inovacijomis, bet ir atrama kultūros, verslo ir politikos sritims. Svarbu sudaryti kuo palankesnes sąlygas tyrėjams, stiprinti socialinių, humanitarinių mokslininkų kompetencijas ir galimybes. Apmaudu, kai aplinkybės riboja galimybes. Būtent sudėtingiausiomis situacijomis mokslo svarba tik didėja. Britų rašytojas Džordžas Orvelas (George Orwell) yra rašęs, kad masinės beprotybės laikais svarbiausia išlaikyti sveiką protą. Kaip matome, tai nėra paprasta, tačiau būtina. Baigdama kalbą Ministrė Pirmininkė palinkėjo visiems laureatams ir kitiems tyrėjams neblėstančio smalsumo. Neįmanomybės ribas galima stumti vis toliau.

LMP komisijos pirmininko pavaduotoja T. Bairašauskaitė pakvietė laureatus atsiimti diplomų. Juos sveikino LR švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė ir LMA prezidentas J. Banys. Apie savo darbus trumpai papasakojo humanitarinių ir socialinių mokslų sričių laureatas prof. dr. Tomas Baležentis, įvertintas už darbų ciklą „Daugiakriteriniai metodai integruotam efektyvumo vertinimui ir ekonominių sprendimų priėmimui“; fizinių mokslų srities laureatas habil. dr. Eugenijus Gaubas, pelnęs premiją už darbų ciklą „Didelių įtėkių poveikių medžiagai tyrimai radiacijos dozimetrijai ir spindulinių technologijų kūrimui“ (kartu su LMA tikruoju nariu, prof. habil. dr. Juozu Vidmančiu Vaitkumi ir dr. Tomu Čeponiu); taip pat kitas fizinių mokslų srities laureatas Petras Rimantas Venskutonis, apdovanotas už darbų ciklą „Funkcinės maisto medžiagos: inovatyvios jų gamybos technologijos, nauji produktai ir pritaikymas maisto saugai bei sveikumui“; biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių laureatas, LMA tikrasis narys prof. habil. dr. Vaidutis Kučinskas, įvertintas už darbų ciklą „Genomo persitvarkymai esant įgimtiems centrinės nervų sistemos raidos sutrikimams: kilmė, genominiai mechanizmai, funkcinės ir klinikinės pasekmės“ (kartu su dr. EglePreikšaitiene, dr. Laima Ambrozaityte, dr. Loreta Cimbalistiene ir prof. dr. Algirdu Utkumi); technologijos mokslų srities laureatas, LMA tikrasis narys, habil. dr. prof. Gintautas Dzemyda, įvertintas už darbų ciklą „Nuo duomenų mokslo link dirbtinio intelekto technologijų“ (kartu su prof. dr. Olga Kurasova); biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių laureatas, LMA Jaunosios akademijos narys, prof. dr. Juozas Kupčinskas, premiją pelnęs už darbų ciklą „Navikinės ir uždegiminės virškinimo sistemos ligos: nauji molekuliniai biožymenys, klinikiniai-epidemiologiniai aspektai, šiuolaikiniai gydymo metodai“ (kartu su doc. dr. Jurgita Skiecevičiene, prof. dr. Laimu Virginijumi Jonaičiu, prof. dr. Gediminu Kiudeliu). Beje, pastarieji laureatai nusprendė pusę premijos sumos skirti Paramos grupei Ukrainai „Blue / Yellow“ („Mėlyna ir geltona“).

Humanitarinių ir socialinių mokslų sričių laureatas dr. Darius Baronas, apdovanotas už darbų ciklą „Krikščionybės Lietuvoje tyrimai: politiniai, socialiniai ir kultūros istorijos pjūviai (1009–1795)“, renginyje nedalyvavo, bet jo vardu už įvertinimą padėkojo sūnus Paulius.

Renginį sveikinimo kalba baigė Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė. Pasveikinusi lietuviškojo Nobelio laimėtojus, ji akcentavo, kad mūsų visuomenė nedažnai susimąsto, kiek turi būti nepavykusių bandymų, kiek įdedama darbo, kol mokslininkai pasiekia rezultatą, prisidedantį prie geresnio pasaulio reiškinių supratimo. Štai kodėl ne be pagrindo akcentuojama žinutė „pasitikiu mokslu“. Ne vienas mokslininkas šiandienos renginyje teigė, kad tai yra bendrų pastangų rezultatas. Iš tiesų, už kiekvieno laureato stovi būrys tyrėjų. Matėme Arūno Matelio filmą „Nuostabieji lūzeriai“, kur pavaizduota, kaip dviratininkai rengia lyderį laimėti varžybas. Panašiai yra ir moksle. Todėl ministrė, sveikindama visas tyrėjų komandas dėkojo, kad nesustojo pusiaukelėje, kad juos nugalėjo mokslinis smalsumas. Norima, jog mokslininkų kelią rinktųsi kuo daugiau žmonių. Žmonija pasiekė tiek daug, nes leidosi vedama smalsumo.

„Mokslininkai, jūs esate ne tik mokslo lyderiai, jūs esate pirmiausia asmenybės ir minties lyderiai. Jaunimas stebi jus, jie mokosi iš jūsų. Mokosi ne tik mokslo paslapčių, jiems svari ir jūsų pilietinė pozicija, jūsų vertybės. Tai ypač aktualu šiandien, kai Ukraina kovoja kruviną kovą su agresoriumi. Kovoja už mus visus. Todėl šiandien prašau visų jūsų – nesustokime ties mokslo lyderyste – asmeninė lyderystė ir pavyzdys šiuo metu yra ypač svarbūs. Dirbkime, kurkime, siekime tų gerų tikslų visai visuomenei“, – baigdama sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė.

Iškilmingo posėdžio metu jo dalyviai klausėsi multiinstrumentalisto Petro Vyšniausko improvizacijų.

Lietuvos mokslų akademijos informacija

GALERIJA 

 2021  metų Lietuvos mokslo premijos  laureato diplomų teikimo iškilmės. Žiūrėti