Naujienos

Antrą gyvavimo dešimtmetį pradedanti skaičiuoti filosofų, sociologų mokslinė konferencija

2022 02 11

Šį kartą konferencija pavadinta „Politiškumas, ideologija ir žodžio laisvė filosofiniu, sociologiniu ir komunikaciniu požiūriu“. Tai tradicinė, jau antrą gyvavimo dešimtmetį pradedanti skaičiuoti filosofų, sociologų mokslinė konferencija, kurios įkvėpėjas ir organizatorius Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Filosofijos ir kultūros studijų katedros vedėjas prof. dr. Tomas Kačerauskas. Tarp organizatorių, be VGTU, – Lietuvos socialinių mokslų centro Sociologijos institutas bei Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius.

Kviesdamas pranešėjus dalyvauti konferencijoje „Politiškumas, ideologija ir žodžio laisvė filosofiniu, sociologiniu ir komunikaciniu požiūriu“ ir panagrinėti šiuos bei kitus susijusius klausimus, prof. T. Kačerauskas rašė: „Žodžio laisvė reiškiant savo nuomonę pripažįstama pagrindine žmogaus teise Jungtinių Tautų organizacijoje. Kita vertus, tai neatsiejama nuo pareigų ir atsakomybės tiek kitam žmogui, tiek visuomenei. [...] Demokratija apeliuoja į visuotines žmogaus teises, įskaitant žodžio laisvę. Kita vertus, demokratinių laisvių rezultatas yra post truth (posttiesos) situacija, kai nebeegzistuoja pagrindinės žmogaus teisės ar laisvės, o vietoj jų toleruojamos įvairios pažiūros, įskaitant agresyvias ir manipuliacines.

Kokios yra žodžio ir saviraiškos laisvės ribos? Kodėl etikos ir moralės principais pagrįsta žodžio laisvė sukelia konfliktus ir susidūrimus? Ar žodžio laisvė žiniasklaidoje užtikrina nuomonių įvairovę ar, atvirkščiai, lemia jų vienodumą ir klišinį mąstymą? [...] Kokios etinės ir ekologinės žodžio laisvės ribos?“.

Dalyvauti konferencijoje pareiškė norą daugiau nei dvidešimt prelegentų. Pasiteisinus paėjusių metų praktikai, šiemet taip pat nutarta organizuoti konferenciją nuotoliniu būdu, kuri ir įvyko vasario 3 d. Per Zoom platformą konferencijoje dalyvavo ir pranešimų klausėsi apie 70 žmonių.

 

Konferenciją įžangos žodžiu pradėjo prof. T. Kačerauskas. Sveikindamas konferenciją neseniai išrinktas ir LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininko pareigas pradėjęs eiti akad. Vytautas Nekrošius dėkojo organizatoriams už pakvietimą ir pažymėjo, kad konferencijoje nagrinėjamos temos yra labai svarbios vien tuo požiūriu, kad demokratija ir atvira visuomenė negali būti be šnekėjimosi ir be mokėjimo šnekėtis.

„Taigi kiekviena konferencija, kiekvienas pasišnekėjimas apie tai, kaip mums geriau kurti atvirą demokratinę visuomenę, yra labai svarbus. Nors gali atrodyti, kad mes čia pasišnekėjome ir nieko neįvyko, bet kiekvienas lašelis po lašelį sukuria aplinką. Vakarų visuomenės irgi kūrėsi ne per dieną, taigi mes ir taip labai daug padarėme. Diskusijos apie tai, kaip girdėti vienas kitą, kaip išmokti medijose bendrauti ir t. t. yra be galo svarbios“, – kalbėjo akademikas, linkėjo vaisingų diskusijų, daug įvairiausių minčių, tikėdamas, kad  kaip ir kiekvienas rimtas pasišnekėjimas, ši konferencija taip pat duos savo lašą į brandžios demokratinės visuomenės kūrimą. Akad. A. Matulionis įžangos kalboje dėkojo prof. T. Kačerauskui už ilgametį darbą suburiant didelį būrį mokslininkų bendrai konferencijai, akademikas taip pat perskaitė pranešimą „Posttiesa pagrįsta politika“. Pranešimą „Reikšmė „laisvės“ komunikacijoje“ skaitė ir LMA užsienio narys prof. Algis Mickūnas (Ohajo universitetas, JAV). Iš viso buvo išklausyta per 20 pranešimų, aktyviai dalyvauta diskusijoje. Tarp pranešėjų – Alvydas Jokubaitis, Gintautas Mažeikis, Tomas Sodeika, Edvardas Šidlauskas, Vytautas Rubavičius, T. Kačerauskas ir daugelis kitų mokslininkų.

Daugiau informacijos apie konferenciją ir joje skaitytus pranešimus galima rasti http://www.filosofija.info/12752

Parengė Aurika Bagdonavičienė, LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus mokslinė sekretorė