• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos tikrajam nariui, profesoriui habilituotam daktarui Vaidučiui Kučinskui – 75

2022 01 27

Didžiai gerbiamasis Jubiliate,

Lietuvos mokslų akademijos prezidiumas bei Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius nuoširdžiai sveikina Jus garbingo jubiliejaus proga.
Labai vertiname Jūsų ilgametę ir sėkmingą mokslinę, pedagoginę, organizacinę bei visuomeninę veiklą, didžiuojamės Jūsų nuopelnais plėtojant biologijos ir genetikos mokslą.
Daugiau kaip 50 metų Jūs skyrėte mokslui. Esate žmogaus ir medicininės genetikos pradininkas Lietuvoje. Pirmasis mūsų šalyje pradėjote tirti paveldimas žmonių ligas, ėmėte taikyti šiuos tyrimus klinikinėje praktikoje, parengėte visą būrį žmogaus ir medicininės genetikos specialistų bei gydytojų genetikų. Jūsų pastangomis Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje buvo sukurta paveldimų ligų diagnostikos ir genetinio konsultavimo sistema, pradėti išsamūs lietuvių genomo tyrimai. Jūsų darbai plačiai žinomi ir pripažinti Lietuvoje bei pasaulyje. 2005 m. už lietuvių genomo mokslinius tyrimus Jums buvo skirta Lietuvos mokslo premija, o 2021 m. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos – proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje apdovanojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.
Žavimės Jūsų erudicija, darbštumu, meile mokslui bei Tėvynei, aktyvia ir produktyvia veikla Lietuvos mokslų akademijoje, ir dėkojame, kad jau ketverius metus vadovaujate Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriui.
Iš visos širdies linkime Jums, gerbiamasis Jubiliate, ilgiausių metų, stiprios sveikatos ir gyvenimo pilnatvės.

Prezidentas akad. Jūras Banys
Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. Limas Kupčinskas
Vilnius, 2022 m. sausio 27 d.

LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus vardu – akademiko prof. habil. dr. Limo Kupčinsko, dr. Jadvygos Olechnovičienės straipsnis „Akademikui Vaidučiui Kučinskui – 75“

Keturi klausimai akademikui Vaidučiui Kučinskui. Skaitykite

Vilmos Kimtytės-Gaižauskienės nuotr.