• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos tikrajam nariui, habil. dr., vyriausiam mokslo darbuotojui Algirdui Kaliatkai – 60

2021 12 06

Gerbiamasis Akademike,

Lietuvos mokslų akademijos prezidiumas ir Technikos mokslų skyrius nuoširdžiai sveikina Jus jubiliejaus proga.
Jūs įnešėte didelį indėlį į Lietuvos energetikos mokslą ir pasiekėte svarių rezultatų deterministinių ir tikimybinių tyrimų branduolinių energetinių įrenginių avaringumo srityje. Šie darbai  pelnė Jums tarptautinį pripažinimą ir buvo panaudoti gerinant Ignalinos AE saugą ir patikimumą.

Dėkojame už aktyvų dalyvavimą Technikos mokslų skyriaus veikloje ir linkime Jums, mielas Akademike, stiprybės, kūrybinės sėkmės, įgyvendinti siekius ir sumanymus, naujų idėjų ir darbų.

Prezidentas akad. Jūras Banys
Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Žintelis
2021 m. gruodžio 4 d.

***

Avarija Fukušimos Daiiči atominėje elektrinėje, įvykusi 2011 metais, parodė, kad užtikrinant branduolinių įrenginių saugą ir šiais laikais atsiranda spragų. Pati avarijos eiga atskleidė, kad tokiai avarinių pasekmių grandinei Japonijoje nebuvo pasiruošta – t. y. nebuvo iš anksto apgalvoti veiksmai, nebuvo paruoštos priemonės, nebuvo pasirengta tokiai avarijai suvaldyti. Po šios avarijos visame pasaulyje buvo atliekami taip vadinami „streso testai“, kurių metu buvo tikrinamos branduolinių įrenginių sunkiųjų avarijų valdymo sistemos.
Apie tai ir daugiau skaitykite akad. Algirdo Kaliatkos straipsnyje „Avarijų branduoliniuose energetiniuose įrenginiuose tyrimai ir jų valdymo metodų kūrimas Lietuvoje“.