• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Akademiko Romualdo Karazijos knygos „Šiuolaikinė fizika smalsiems“ sutiktuvės

2021 10 19

Spalio 14 d. įvyko Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus kartu su „Mokslininkų rūmais“ organizuotas renginys, kuriame buvo pristatyta akad. Romualdo Karazijos mokslo populiarinimo  knyga „Šiuolaikinė fizika smalsiems“. Ši knyga priklauso Lietuvos mokslų akademijos leidžiamų knygų serijai „Mokslas visiems“, kurių leidimas yra finansuoja ES lėšomis. Renginį vedė Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus pirmininkas akad. Leonas Valkūnas kartu su „Mokslininkų rūmų“ vadove Aldona Daučiūniene. Knygos autorius akad. R. Karazija pristatė savo knygos idėją, kurioje jis siekė populiariai apžvelgti šiuolaikinės fizikos pasiekimus, pažymėdamas, kad ji yra skirta aukštesnių klasių geresniems mokiniams, besidomintiems fizika, fizikos mokytojams kaip parankinė knyga ir šiaip smalsiems žmonėms. Taip pat jis pabrėžė, kad ši knyga nėra fizikos vadovėlis, ji neaprašo visų Lietuvos fizikų spręstų problemų, taigi jis suabejojo, ar ši knyga  gali būti apibūdinama kaip „mokslas visiems“. Autorius pristatė šios knygos sandarą, atskiro skyriaus sandarą ir įvardijo padėkas tiems, kas padėjo, kad  knyga pasirodytų. Savo pasisakymo pabaigoje akad. R. Karazija taip pat paminėjo ir kitas dešimtis tokio pobūdžio savo knygų, trumpai apibūdindamas jų parašymo tikslus.


Iš kairės: akademikai Romualdas Karazija, Leonas Valkūnas, Gintautas Tamulaitis 

Pristačius knygą, vyko gana įdomus jos aptarimas. Jį pradėjo akad. G. Tamulaitis, kuris pasidžiaugė išleista knyga. Prisipažino, kad yra skaitęs ne vieną ankstesnę populiarią autoriaus knygą, tad jau iš karto buvo gerai nusiteikęs, žinodamas, kad autorius yra tikras tokios literatūros rašymo meistras. Perskaitęs konstatuoja, kad joje nėra nereikalingo daugžodžiavimo, kalba yra vaizdi, įtrauki. Skaitydamas jauti malonumą ir šiam teiginiui pagrįsti  pateikia citatą iš knygos: „neutronas yra linkęs virsti protonu, turinčiu mažesnę masę, bet nuo to virsmo neutroną sulaiko protonų kaimynystė“. Taip pat akad. G. Tamulaitis pažymėjo kalbos lakoniškumą. Atsiliepdamas teigiamai apie aptariamąją knygą, jis visgi išreiškė abejones dėl knygoje minimų užsienio fizikų pavardžių rašymo. Juk skaitytojas turi žinoti, kaip pavardė skaitoma, kad galėtų susikalbėti, ir kaip ji rašoma, kad galėtų susirasti norimos informacijos internete. Tad akad. G. Tamulaitis ir siūlo rašyti pavardes tekste taip, kaip jos yra skaitomos, o skliausteliuose, – kaip jos rašomos originalo kalba. Čia gi, jo nuomone, autorius pasidavė kalbininkų patarimams, kas daro mūsų lietuvių kalbą labai nedraugišką vartotojui. Pažymėtina, kad knygos vertę Lietuvos skaitytojui kelia knygoje pateiktos fizikos raidos sąsajos su fizikos mokslo pasiekimais Lietuvoje.

Akad. L. Valkūnas, pasidžiaugęs pasirodžiusia akad. R. Karazijos nauja knyga, pažymėjo, kad knygoje pateikiama labai daug problemų, kurių aptarimas tarsi kelia naujų klausimų, skatina skaitytoją dar labiau į juos gilintis. Pažymėtina, kad knyga visgi neapima visų šiuolaikinės fizikos pasiekimų, spręstų ar iškilusių jas sprendžiant problemų. Kaip pavyzdį  paminėjo mikroskopą, kurio skiriamajai galiai gerinti pastaruoju metu buvo pasiekta daug įspūdingų rezultatų: atsirado tunelinis mikroskopas, artimojo laukos mikroskopas, įvairūs fluorescenciniai mikroskopai. Jis visgi neabejoja, kad visi tokie ir panašūs klausimai tikrai bus aptarti kitose, dar neparašytose knygose, nes juk akad. R. Karazija yra žinomas kaip puikus ir labai produktyvus mokslo populiarinimo knygų rašytojas.

   

Renginyje taip pat skambėjo muzikiniai kūriniai, kuriuos atliko Balio Dvariono muzikos mokyklos moksleiviai akordeonininks Simas Gegužis (mokyt. Tautvydas Jurkša) ir fleitininkė Elena Jarosckytė (mokyt. Marius Pupkovas).

 Akad. Leonas Valkūnas

NUOTRAUKŲ GALERIJA