Naujienos

Aldonos Daučiūnienės branda

2021 10 07

Rugsėjo 28-osios popietė „Į pačią gilimą iriuos“, skirta Aldonos Daučiūnienės kūrybinės veiklos 45-mečiui, prasidėjo muzika. Sveikinimo žodį ir linkėjimus, kaip Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto staigmeną, Fiesko romansu iš G. Verdi operos „Simonas Bokanegra“ išsakė solistas prof. Antanas Kiveris ir muzikologė, pianistė prof. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė. Pradėdama renginį A. Daučiūnienė kalbėjo, kad skiria jį savo kolektyvui, norėdama pateikti kaip dovaną, sielos atgaivą pandemijos išvargintiems kolegoms. Ji kartu su pianistu Andriumi Vasiliausku ir arfininke Migle Sakavičiūte atliko literatūrinę, muzikinę ir dailės kompoziciją, parengtą pagal Lacrimos eiles, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslus ir muziką.

 
Eiles skaito Aldona Daučiūnienė.

Tardama sveikinimo žodį muzikologė prof. R. Aleknaitė-Bieliauskienė susirinkusiesiems priminė svarbiausius A. Daučiūnienės  kūrybinės veiklos momentus.

Lietuvos mokslų akademijos skyrius „Mokslininkų rūmai“ – tai vieta, kurioje ne tik susitinka mokslininkai, bet ir su įvairiomis programomis pasirodo menininkai, naujas knygas apie juos visuomenei pristato literatūros kritikai, muzikologai, žurnalistai. Reikšminga figūra šioje veiksmų grandinėje – „Mokslininkų rūmų“ vadovė Aldona Daučiūnienė, sukaupusi didelę patirtį vadovaudama Menininkų rūmams, veikusiems dabartinėje prezidentūroje, paskui Rotušėje, dar vėliau – Verkių rūmuose. Erdvės Verkių rūmuose atgydavo paveikslų parodomis, įgyvendintais kūrybingų menininkų ir mokslininkų bendrų renginių sumanymais, išskirtinio dėmesio sulaukė menų salonas „Debesų arka“. Buvo jaučiamas didelis proveržis vykdant aktyvią kultūros ir mokslo populiarinimo veiklą.

 
Kolektyvo sveikinimai sukaktuvininkei. Sveikina LMA viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius ir LMA prezidento vyr. referentė Valerija Paškauskienė.

Pastaraisiais metais veikla tęsiama Gedimino prospekte – p. Aldona Lietuvos mokslų akademijos mažojoje ir didžiojoje salėse suburia intelektualus, mezga jų ryšius su visuomene. „Mokslininkų rūmai“ tapo ne tik akademikų, bet ir platesnės mokslininkų bendruomenės langu į visuomenę. A. Daučiūnienė inicijavo ir sėkmingai realizavo daugybę mokslo populiarinimo renginių ciklų, mokslininkų, menininkų darbų pristatymų, knygų sutiktuvių. Didelio visuomenės susidomėjimo sulaukia vakarai, kur pristatomos mokslo populiarinimo knygos arba knygos apie visuomenės įžymybes ir apie muziką. Net per karantiną žiūrovai tvarkingai užėmė visas leistinas vietas salėje ir klausėsi dainuojančios primadonos Irenos Milkevičiūtės, jos studentų ir knygą apie dainininkę parašiusios žurnalistės Aurelijos Arlauskienės. Daugelis mena dar priešpandeminį renginį, kai susitikti su kompozitoriumi Algimantu Raudonikiu susirinkę klausytojai netilpo salėje. Organizuojamos įdomios popietės ir vakarai su įvairių profesijų žmonėmis, kurių dažni lankytojai yra ir Trečiojo amžiaus universiteto klausytojai. Vis daugiau žmonių užmeta akį į pasirodančius Mokslų akademijos rūmų skelbimus. Net gimnazistams įdomus rūmų atsivėrimas per „Mokslo žinių dienas“: smalsu pažvelgti į intriguojančiai pateikiamą mokslo pasaulį.

Lietuvos mokslų akademijos rūmuose A. Daučiūnienė ne kartą organizavo įdomius disputus apie politiką, kultūrą, meną. Iš pranešėjų tribūnos kalbėjo skirtingų profesijų akademikai: Leonas Valkūnas, Jonas Grigas, Viktorija Daujotytė, Giedrius Kuprevičius, Algirdas Gaižutis, šviesaus atminimo prof. Juozas Algimantas Krikštopaitis, kunigas Algirdas Toliatas, daugelis rašytojų ir kitų ryškių asmenybių. Gyvybinga serija renginių ciklo „Knygų serija „Mokslas visiems“ ar susitikimai su akademinės sferos atstovais. A. Daučiūnienės rengiamuose vakaruose skamba ne tik muzika, bet ir poezijos posmai, kuriuos skaito pati renginių organizatorė. Įsimintinos jos parengtos ir kartu su muzikos atlikėjais įgyvendintos pamėgtų autorių – Henriko Radausko, Justino Marcinkevičiaus, Juditos Vaičiūnaitės, Salomėjos Nėries, Vytauto Mačernio – literatūrinės-muzikinės programos. Net lankydami Juozo Tumo-Vaižganto memorialinį butą Kaune, LMA darbuotojai išgirdo A. Daučiūnienės skaitomą „Lino darbų pasaką“ iš „Pragiedrulių“, perteikiančią audžiančios lietuvaitės paveikslą.

 
Pasibaigus renginiui (iš kairės): pianistas Andrius Vasiliauskas, skaitovė Aldona Daučiūnienė ir arfininkė Miglė Sakavičiūtė.

Žurnalistas Vytautas Žeimantas, linkėdamas geros kloties, prisiminė: „Aldona, dar studijuodama Vilnius universitete buvo aktyvi studentų profsąjungoje, organizavo įvairius kultūros renginius, aktyviai juose dalyvaudavo. Meninis žodis Aldoną patraukė dar besimokant vidurinėje mokykloje. Jau būdama vienuoliktokė ji tapo respublikinio moksleivių dailiojo skaitymo konkurso laureate. Universitete pasirinko lietuvių kalbą ir literatūrą. Studijuodama mokėsi ir režisieriaus Vlado Limanto teatro studijoje, vaidino universiteto teatre, kuriam ir aš talkinau kaip apšvietėjas. Ir dabar draugystė nenutrūko – dažnai talkinu reklamuodamas LMA renginius Lietuvos žurnalistų sąjungos tinklapyje www.lžs.lt“.

Pasibaigus renginiui, kolegos, draugai, artimieji sveikino sukaktuvininkę ir gausiai apdovanojo gėlėmis.

Šią koncertinę programą spalio 8 d. šv. Juozapo parapijos bažnyčioje dar galės išvysti Pilaitės mikrorajono gyventojai.

Prof. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė
LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyr. specialistė Diana Lekevičienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

NUOTRAUKŲ GALERIJA