• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Akademiko Jono Grigo knygos „Pažinimo šaknys ir vaisiai“ sutiktuvės

2021 10 05

Rugsėjo 30 d. įvyko Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus kartu su „Mokslininkų rūmais“ organizuotas renginys, kuriame buvo pristatyta akad. Jono Grigo mokslo populiarinimo  knyga „Pažinimo šaknys ir vaisiai“. Ši knyga priklauso Lietuvos mokslų akademijos leidžiamų knygų serijai „Mokslas visiems“, kurių leidimas yra finansuoja ES lėšomis. Renginį vedė Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus pirmininkas akad. Leonas Valkūnas kartu su „Mokslininkų rūmų“ vadove Aldona Daučiūniene. Knygos autorius akad. J. Grigas pristatė savo knygos idėją, kurioje jis siekė populiariai apžvelgti gamtos mokslų pasiekimus, jų ryšį su kitomis žmonių veiklos sritimis, tokiomis, kaip filosofija, sociologija religija ir pan. Taip pat jis trumpai apibūdino taikomąjį šių pasiekimų pobūdį.

Pristačius knygą, vyko gana intensyvus ir įdomus jos aptarimas. Akad. V. Gulbinas pasidžiaugė šios knygos pasirodymu. Jo teigimu, nors ši knyga yra parašyta populiariai ir atrodytų skirta tik plačiajai visuomenei, tačiau mano, jog ji taip pat yra įdomi ir naudinga profesionaliems mokslininkams, autoriaus kolegoms fizikams. Pasidžiaugė, kad knyga parašyta labai patogia forma, ją galima skaityti pradedant nuo bet kurios vietos, kurioje yra aptariami dominantys skaitytoją klausimai.

Akad. L. Valkūnas pažymėjo, kad knygoje aptariama labai daug klausimų, tad jie tarsi stimuliuoja skaitytoją dar labiau į juos gilintis. Pažymėjo, kad nors knyga yra labai plati, apimanti beveik 700 puslapių, bet yra klausimų, kurie visgi nėra išsamiau aptarti. Kaip pavyzdį jis paminėjo gyvybės atsiradimo problemą, pažymėdamas, kad energetikos klausimai iš viso nėra svarstomi. Ši knyga, kaip ir kitos šios serijos knygos, tikrai yra labai pageidautina, nes praktikoje yra taikomi įvairūs mokslo pasiekimai, kaip antai branduolinis magnetinis rezonanso matuoklis ar kompiuterinis tomografas, prietaisai plačiai taikomi medicinoje. Tokių knygų reikalingumą taip pat patvirtina ir šiuo metu girdima diskusija apie vakcinavimo naudą. Knygos redaktorė Aurika Bagdonavičienė pasidžiaugė, kad jai buvo labai įdomu skaityti šią knygą, nors ji pati ir nėra šios srities specialistė. Ji rado knygoje nemažai labai įdomių ir patrauklių citatų, su kuriomis ir supažindino renginio dalyvius. Akademijos prezidentas akad. Jūras Banys palygino šią knygą su Biblija, teigdamas, kad ją, kaip ir Bibliją, galima skaityti pradedant iš bet kurios vietos. Tą jis pagrindė keliomis citatomis iš skirtingų knygos vietų. Doc Algirdas Paskalis Smilga pasidžiaugė šios knygos pasirodymu. Jis daugelį knygoje aptariamų temų jau matė J. Grigo feisbuko paskyroje. Šie aprašymai, jo teigimu, buvo labai įdomus, tad pasirodžiusi knyga tikrai jį džiugina. 

 

Renginyje taip pat skambėjo muzikiniai kūriniai, atliekami B. Dvariono muzikos mokyklos moksleivės Rugilės Klimaitytės (mokyt. Laima Domikaitė), kuriai akompanavo pianistė Vaiva Blažienė.

Akad. Leonas Valkūnas

NUOTRAUKŲ GALERIJA