• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

LMA Jaunosios akademijos narių išvažiuojamasis posėdis Lietuvos sveikatos mokslų universitete

2021 07 30

2021 m. liepos 22 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) „Santakos“ slėnio Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centre lankėsi Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Jaunosios akademijos (LMAJA) nariai.

LMAJA išvažiuojamasis posėdis prasidėjo susitikimu su LSMU Medicinos akademijos kanclere, LMA tikrąja nare prof. habil. dr. Daiva Rastenyte. Akademikė pasveikino LMAJA narius ir pristatė LSMU „Santakos“ slėnio tyrimų kryptis.

Vėliau LMAJA nariai lankėsi LSMU Medicinos akademijos Neuromokslų instituto Biochemijos laboratorijoje, esančioje LSMU „Santakos“ slėnio pastate, kur juos maloniai sutiko ir sveikinamąjį žodį tarė LSMU Medicinos akademijos padalinio profesinės sąjungos pirmininkė, Neuromokslų instituto Biochemijos laboratorijos mokslo darbuotoja, Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros profesorė Daiva Majienė. Toliau veiksmas persikėlė į laboratorijas, kur LMAJA nariai susipažino su Neuromokslų instituto technologine įranga ir vykdoma moksline veikla. Čia Medicinos fakulteto Biochemijos katedros lektorius, Neuromokslų instituto Biofizikos ir bioinformatikos laboratorijos mokslo darbuotojas dr. Paulius Čižas pasakojo apie tyrimus su gyvūnais. Jam talkino Medicinos fakulteto Biochemijos katedros docentė, Neuromokslų instituto Biochemijos laboratorijos mokslo darbuotoja dr. Odeta Arandarčikaitė.


Dr. Paulius Čižas (dešinėje) pasakoja apie tyrimus su gyvūnais LSMU Neuromokslų instituto laboratorijoje

Apžiūrėję Neuromokslų instituto laboratorijas, LMAJA nariai lankėsi LSMU Farmacijos fakultete, kur Farmacinių technologijų instituto vadovas, Farmacijos fakulteto prodekanas prof. Valdas Jakštas kalbėjo apie institute atliekamus akredituotus tyrimus, bendradarbiavimo su verslo įmonėmis bei mokslo ir studijų galimybes studentams bei mokslininkams. LMAJA nariai susipažino su aukščiausio technologinio lygio instituto laboratorijomis, kur atliekami tyrimai su ląstelių kultūromis, kuriami nauji vaistai.


LSMU Farmacinių technologijų instituto vadovas prof. Valdas Jakštas (kairėje) pasakoja apie tyrimus su ląstelių kultūromis, naujų vaistų kūrimą

Jaunieji akademikai lankėsi ir LSMU Medicinos akademijos Kardiologijos institute, kur Membranų biofizikos laboratorijos vadovas habil. dr. Jonas Jurevičius jiems pasakojo apie ritmo sutrikimų mechanizmų išeminėje širdyje tyrimus, taip pat apie tyrimus širdies ląstelėse ir joninių srovių miokarde reguliavimo mechanizmus. Čia buvo rodoma pažangiausia įranga, skirta širdies signalams registruoti tiriant įvairias širdies patologijas ir kuriant naujus vaistus.

Paskui LMAJA nariai dalyvavo ekskursijoje po švarias patalpas. LSMU Medicinos fakulteto Fiziologijos ir farmakologijos instituto Fiziologijos ir farmakologijos tyrimų laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Justinas Mačiulaitis pristatė aukščiausio švarumo lygio patalpas, kurios bus skirtos naujiems pažangios terapijos vaistams kurti.

Pasibaigus ekskursijai, LMAJA nariai susitiko su Kardiologijos instituto direktore prof. dr. Gintare Šakalyte. Buvo diskutuota apie LMAJA veiklos kryptis ir galimus kandidatus į LMAJA narius iš LSMU.

Išvažiuojamasis posėdis baigėsi ekskursija po Kardiologijos instituto Molekulinės kardiologijos laboratoriją, kur Farmacijos fakulteto Vaistų chemijos katedros lektorius, vyriausiasis mokslo darbuotojas dr. Vacis Tatarūnas pasakojo apie atliekamus tyrimus individualizuojant gydymą kraujo krešėjimo sistemą veikiančiais vaistais.

Trečiąjį LMAJA išvažiuojamąjį posėdį organizavo LMAJA narys dr. Vacis Tatarūnas, tekstą parengė LMAJA pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas ir vicepirmininkė dr. Diana Marčiulynienė.

NUOTRAUKŲ GALERIJA