Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

9-oji Skandinavijos–Baltijos šalių parazitologų draugijos konferencija

2021 05 04

9-oji Skandinavijos–Baltijos šalių parazitologų draugijos konferencija „Parazitai besikeičiančiame pasaulyje“ buvo surengta Lietuvoje, Vilniuje, 2021 m. balandžio 21–23 d. Konferencijos organizatoriai – Skandinavijos–Baltijos šalių parazitologų draugija (SBSP), Gamtos tyrimų centras ir Lietuvos mokslų akademijos Jaunoji akademija.  

 Atsižvelgiant į tai, kad COVID-19 pandemija nesiliauja metusi iššūkių pasauliui ir socialinis gyvenimas yra apribotas, buvo nuspręsta organizuoti konferenciją kaip virtualų renginį ir sutelkti daugiau dalyvių iš viso pasaulio. Renginyje dalyvavo 173 dalyviai iš 26 šalių. Konferencijai buvo pateiktos 102 pranešimų tezės. 45 dalyviams buvo pasiūlyta skaityti žodinius pranešimus, 57 – parengti stendinius pranešimus, kurie buvo skelbiami internetinėje konferencijos svetainėje. Žodiniai pranešimai buvo pristatyti devynių sesijų metu po pagrindinių pranešimų, kuriuos skaitė aštuoni kviestiniai pranešėjai, dalydamiesi savo žiniomis, idėjomis ir naujais metodais parazitologijos srityje. Diskusijos vyko įvairiomis parazitologijos temomis: žuvų ir vandens parazitai, vektorių pernešamos ligos, parazitų genomika ir evoliucija bei ekologinė parazitologija. Kiekviena konferencijos diena prasidėdavo „pusryčių kava“: „Pusryčių kava su redaktoriumi“, „Pusryčių kava su projekto vadovu“ ir „Pusryčių kava su podoktorantu“, kurių metu vykdavo diskusijos su jaunaisiais mokslininkais ir studentais.

Jaunieji mokslininkai dalyvavo konkursuose dėl geriausio žodinio ir geriausio stendinio pranešimo bei žiūrovų prizo. Laimėtojai iš Italijos ir Pietų Afrikos gavo po 300 eurų. Visi dalyviai galėjo parodyti savo kūrybinius gebėjimus konkurse dėl „Auksinės blusos“ prizo už geriausias parazitų ir vektorių nuotraukas. Trys autoriai iš Lietuvos, Turkijos ir Pietų Afrikos pateikė įspūdingiausias menines ir mokslui svarbias nuotraukas.

Už aktyvią narystę ir svarų dalyvavimą prieš beveik 20 metų sujungiant Skandinavijos ir Baltijos šalių parazitologų draugijas, SBSP generalinė asamblėja išrinko Lietuvos mokslų akademijos tikrąjį narį dr. habil. Gediminą Valkiūną SBSP garbės nariu.

9-oji Skandinavijos–Baltijos šalių parazitologų draugijos konferencija buvo pirmoji istorijoje virtuali šios draugijos konferencija. Joje jaunieji parazitologijos srities mokslininkai galėjo pristatyti savo tyrimus ir dalyvauti karjeros vystymo diskusijose. Konferencija taip pat suteikė galimybę dalyvauti patyrusiems mokslininkams, kurie nebūtų galėję atvykti į realųjį renginį. Tai puikus pavyzdys, kaip stiprinti Šiaurės ir Baltijos regionų bendradarbiavimą ir mokslininkų iš viso pasaulio bendravimą.  

Skandinavijos–Baltijos šalių parazitologų draugija kartu su Danijos parazitologų draugija kviečia visus susitikti Pasaulio parazitologų federacijos konferencijoje ICOPA2022 Kopenhagoje – jau kitais metais!

Parengė LMAJA vicepirmininkė dr. Diana Marčiulynienė, LMAJA narys dr. Vaidas Palinauskas ir Gamtos tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Olena Kudlai

GALERIJA