• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Ledinių kūnų pasaulis

2021 02 17

Vasario 9 d. Lietuvos mokslų akademijos  skyrius „Mokslininkų rūmai“ pakvietė klausytojus į nuotolinę paskaitą „Ledinių kūnų pasaulis“ iš ciklo „Astronomijos paskaitos“. Paskaitą skaitė Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto   dr. Renata Minkevičiūtė. Nuotoliniu renginiu susidomėjo ne tik Lietuvos moksleivių  neformaliojo švietimo centro astronomijos būrelių nariai, bet ir astronomija besidomintys respublikos gimnazijų moksleiviai bei jų mokytojai,  taip pat Trečiojo amžiaus universiteto lankytojai. Paskaitos klausėsi daugiau nei 100 lankytojų.
Paskaitoje buvo pasakojama apie mažuosius Saulės sistemos kūnus – kometas, nykštukines planetas ir Koiperio juostą – už Neptūno orbitos esantį ledinių kosminių kūnų pasaulį.
Koiperio juosta – tai milžiniška spurgos formos erdvė išorinėje Saulės sistemos dalyje. Šiame regione skrieja milijonai įvairaus dydžio, formos ir spalvos kūnų, sudarytų iš dulkių ir metano, amoniako ir vandens ledo bei vadinamų bendru vardu – kometoidai, arba transneptūniai objektai. Kaimynystėje esanti milžiniška planeta Neptūnas savo gravitacija vis pagauna kurį nors  kometoidą ir nukreipia jį kita trajektorija – link Saulės. Taip kometoidas tampa trumpo periodo (iki 200 metų) kometa. Artėdamas link Saulės, kometoido ledas pamažu ima tirpti ir garuoti, atsipalaiduoja lede įkalintos dulkelės ir kartu su dujomis nutįsta tūkstančius ar net milijonus kilometrų į kosminę erdvę paskui kometos pagrindą, vadinamąja branduoliu. Taip susiformuoja kometos uodega. Dulkelės atspindi Saulės šviesą ir leidžia mums grožėtis nuostabiu reginiu danguje – kometa su uodega.
Be kometoidų, Koiperio juostoje dar rastume ir nykštukinių planetų. Pavyzdžiui, Plutonas. Ilgus dešimtmečius jis buvo laikomas devintąja planeta, kol, patobulėjus stebėjimų technologijoms, pačioje XXI a. pradžioje buvo atrasta daugiau savo dydžiu į Plutoną panašių objektų – Eridė, Makemakė, Haumėja ir kitos. Tai privertė Tarptautinę astronomų sąjungą permąstyti planetos apibrėžimą ir įsteigti naują kosminių kūnų kategoriją – nykštukinės planetos. Manoma, kad nykštukinių planetų Koiperio juostoje galėtų būti apie 200, jeigu pavyktų gerai ištirti šį regioną. Taigi mokslininkai dar tikrai turi ką atrasti Saulės sistemoje.

Visą paskaitą su skaidrėmis žiūrėkite čia:

Parengė Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto dr. Renata Minkevičiūtė ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė