Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Mokslų akademija kviečia pasitelkti visas priemones pandemijai stabdyti

2020 12 22

COVID-19 situacija Lietuvoje įgavo grėsmingą pobūdį. Žinant, kad infekcinės ligos plinta, kai yra infekcijos šaltinis, plitimo keliai ir imlioji visuomenė, ypač svarbu kontroliuoti šias tris epideminio proceso grandis. Pavasarį nepavykus suvaldyti taškinių infekcijos židinių, užkratas pasklido po visą šalį. Turimais pajėgumais jau nepavyksta patikimai nustatyti infekcijos židinių, tuo labiau juos užgniaužti. Laukiant plataus masto vakcinos skiepijimo, šiandien pagrindinė COVID-19 kontrolės priemonė yra infekcijos plitimo kelių valdymas.
Yra žinoma, kad COVID-19 sukėlėjas, SARS-CoV-2 virusas iš užkrėsto asmens išsiskiria su iškvepiamu oru, ant jame esančių vandens lašelių. Ramiai kvėpuojant stambieji lašeliai sklinda apie 1 metrą ir greitai nusėda; vidutinio dydžio – iki 2 metrų. Smulkiausios dalelės (aerozoliai) plinta žymiai didesniais atstumais ir ilgai išsilaiko ore. Kuo stambesnis lašelis, tuo daugiau virusų jis gali nešti. Įvairios barjerinės priemonės yra kliūtis vandens lašeliams sklisti ir būtent tuo pagrįstas darbo vietos pertvarų, teisingai dėvimų kaukių bei skydelių, nosies purškalų apsauginis veiksmingumas. Paminėtina, kad nė viena šių priemonių neužtikrina 100 proc. saugumo, tačiau jų naudojimas žymiai sumažina užsikrėtimo riziką. Kuo trumpiau esame galimo kontakto zonoje, tuo mažesnė tikimybė užsikrėsti. Intensyvus patalpų vėdinimas mažina ore esančių dalelių koncentracijas.
Deja, mūsų visuomenėje šios priemonės tinkamo rezultato nedavė. Kasdien registruojama dešimtys mirties atvejų, tūkstančiais skaičiuojame užsikrėtusiuosius, girdime nuomonių, kad jų gali būti dar daugiau, nes ne visi tinkamai tiriami ir registruojami. Gydymo įstaigos dirba ekstremaliu režimu, ribodamos kitų paslaugų apimtis. Esant tokioms aplinkybėms griežtas karantinas yra vienintelė priemonė infekcijai suvaldyti. Šios drastiškos priemonės, radikaliai paveikiančios visuomenės gyvenimą, veiksmingumas priklauso nuo apribojimų masto ir jų taikymo trukmės. Deja, daliniai ar trumpalaikiai karantinai nepasiteisino, todėl maksimalaus griežtumo ir tinkamos trukmės karantinas yra vienintelė priemonė esamai situacijai stabilizuoti.
Vakcinų skiepijimas yra poveikis į trečiąją epideminio proceso grandį – imliąją visuomenę. Labai laukiame į mūsų šalį atvykstančių vakcinų. Pabrėžiame, kad šiuolaikinėje Europoje registruojamos tik aukštus saugumo ir veiksmingumo standartus atitinkančios vakcinos ir šia prasme COVID-19 vakcinoms nedaroma jokių išimčių. Pradedant skiepijimus greičiausiai realizuojami pasiskiepijusių asmens interesai. Tinkamai įskiepijus 2 vakcinos dozes, pasiekiama paskiepytojo apsauga. Tam, kad vakcinos skiepijimas turėtų poveikį ne tik asmens, bet ir visuomenės saugumui, būtina pasiekti 60–70 proc. skiepijimo apimtis. Net esant optimalioms sąlygoms skiepijimo kampanija užtrunka kelis mėnesius. Tai nelengva užduotis ir tam turime ruoštis. Būtina užtikrinti tinkamą vakcinos tiekimą į Lietuvą, išspręsti logistikos, šalčio grandinės reikalavimus, parengti metodinę medžiagą bei apmokyti medikus. Iš oficialių struktūrų pasigendame intensyvaus visuomenei skirto informacinio darbo. Apklausos rodo, kad negaudami tinkamos oficialios informacijos apie vakcinas, numatomą jų skiepijimo tvarką ar atsakymų į jiems rūpimus klausimus, žmonės abejoja skiepijimo saugumu ir nauda. Tokia situacija gali kelti grėsmę skiepijimo kampanijos sėkmei ir yra skubiai taisytina.

Tekstą rengė LMA COVID-19 komisijos nariai:

  • Akad. Rūta Dubakienė
  • Akad. Kęstutis Sasnauskas
  • Doc. Sigita Burokienė
  • Doc. Tomas Kačergius
  • Prof. Vytautas Kasiulevičius
  • Prof. Vytautas Usonis
  • Prof. Aurelija Žvirblienė

Taip pat prisidėjo:

  • Akad. Vadutis Kučinskas
  • Akad. Remigijus Leipus
  • Prof. Ligita Jančorienė
  • Prof. Alfredas Račkauskas