• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Europos jaunosios akademijos susivienijo protestui prieš siūlomą biudžeto mažinimą Europos mokslo tarybai

2020 10 09

Lietuvos mokslų akademijos Jaunoji akademija prisidėjo prie 17 jaunųjų akademijų iš Europos ir asocijuotų šalių, paskelbusių atvirą laišką Europos Parlamento nariams ir nacionalinėms vyriausybėms – jaunosios akademijos kviečia išreikšti susirūpinimą dėl siūlomo 2020–2027 m. programos „Europos horizontas“ (angl. Horizon Europe) biudžeto mažinimo.
Savo laiške jaunieji mokslininkai teigia, kad mokslo ir inovacijų biudžeto mažinimas, ypač 1-oje dalyje, kuri apima Europos mokslo tarybos (ERC) ir Marie Skłodowska-Curie veiklos (MSCA) iniciatyvas, ilgam ir giliai pakenks Europos mokslui. Tai taip pat sumažins ES konkurencingumą ir susilpnins jos galimybes kurti novatoriškas technologijas, darbo vietas bei reaguoti į pasaulinius iššūkius.
Jaunieji mokslininkai reikalauja, kad programos „Europos horizontas“ biudžetas būtų atkurtas bent iki 94,4 mlrd. EUR ir kad prioritetinis finansavimas būtų skiriamas 1-osios dalies – „Pažangusis mokslas“ –iniciatyvoms.

Visą laišką galite rasti Lenkijos jaunosios akademijos tinklalapyje
https://amu.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=176:budgetary-cuts&catid=13&Itemid=198#OpenLetter

Kviečiame išreikšti savo palaikymą – tai galite padaryti užpildydami ir pateikdami šią internetinę formą.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf-ZTXTMaKYeUt7Up2FzSUz5_GWJ0XtKXw1BNL3xy7JgdqXQQ/viewform?gxids=7757

Parengė LMAJA pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas, narys dr. Donatas Murauskas ir mokslinė sekretorė dr. Diana Marčiulynienė (pagal Globalios jaunosios akademijos (GYA) informaciją).